A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Kép
(Cenzúrázatlan változat.)      Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy parasztember, aki nem olvasta a bulvársajtót. Így nem tudott róla időben értesülni, hogy már réges-régen holtan kellett volna összerogynia súlyos és megrázóan tragikus D-vitamin-mérgezésben.      Talán ennek köszönhetően, talán másnak, de egészen biztosan vígan és kicsattanó egészségben élte életét.      Hatalmas szerencsében volt része. Ugyanis újságot nem olvasott és rádiót sem hallgatott. De még a televíziókészüléket sem nézte – se bekapcsolt, se kikapcsolt állapotban – abból a hétköznapi okból fakadóan, hogy nem volt neki olyanja. Hála ennek, nem öntötték rá dézsából a hamis és rémisztő információkat sem a vitaminokról, sem másról.      Nem is igazán volt neki más ebben az életben, mint az, amit a két keze szorgos munkájával megteremtett és amivel ezen túl még a Jóisten megáldotta.      Nem volt neki szolgálati autója és puccos, közköltségen fenntartott irodája a parlamentben. Nem kapott ő sem utazási költségt

A láz és a lázmérés

Az ember normális testhőmérséklete 36-37 °C fok között van, ha ezt a hőmérsékletet hónaljban mérik. Amikor a hónaljban mért testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 38 °C-ot, lázról beszélünk. A 37-38 °C fok közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek nevezzük.

A láz megállapítása lázméréssel történik!


A testhőmérséklet megmérése nélkül nem lehet megállapítani, hogy valaki lázas-e vagy sem. Ha arra van gyanú, hogy valaki lázas, akkor meg kell mérni a testhőmérsékletét.

Az olyan érzések, mint pl.“meleg a testem”, “belső lázam van”, “megborzongtam”, “rázott a hideg” stb. nem elegendőek annak megállapításához, hogy valaki lázas.

Segíts az orvosodnak, hogy ő is tudjon segíteni neked! Mielőtt az orvosodhoz vagy a nővérkéhez fordulsz, mérd meg a lázadat, ha úgy gondolod, hogy eltérhet a normálistól vagy valamilyen fertőző betegségre van gyanúd!

A lázmérés nagyon egyszerű és olcsó vizsgálat. Nincs mellékhatása sem. Egy kicsi odafigyeléssel bárki jól el tudja végezni és fontos információt szolgáltat.

A lázat nem csak a hónaljban lehet megmérni. Azt azonban tudd, hogy attól függően, hogy hol történik a mérés, mást tartunk normális értéknek.

Hónaljban, homlokon mérve az alábbi értékeket vedd figyelembe:

Normál testhőmérséklet: 36-37 °C

Hőemelkedés: 37-38 °C

Láz: 38 °C felett

Amikor a mérést fülben, szájban vagy végbélben végzik, a skála 0,5 °C-al eltolódik, azaz a következő értékeket vedd figyelembe:

Normál testhőmérséklet: 36,5-37,5 °C

Hőemelkedés: 37,5-38,5 °C

Láz: 38,5 °C felett

Amikor a testhőmérsékletet hónaljban méred, a következő lépések szerint járj el:

Töröld szárazra a hónaljat.

Tedd a hónaljárokba a lázmérőt úgy, hogy az érzékelős vége (vagy a higanytartó része) a hónaljárok közepére kerüljön.

A kart a testhez kell szorítani, hogy bezárjuk a hónaljárkot.

Várj 10 percet. Bár a legtöbb, ma használatos hőmérő nem igényelne ennyi várakozást, ennyi időre van ahhoz szükség, hogy a hőmérséklet elérje a tényleges értékét. Ugyanis a kar felemelése, különösen ha nedves is volt a terület, kihűtötte a hónaljárkot.

Amennyiben másfajta mérési elven működő lázmérőt használsz, vedd figyelembe a használati utasításban leírt tájékoztatást.

A lázcsillapítás itt olvasható

Budapest, 2020. március 19.

Dr. Lenkei György

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Észbontó! Vitaminhiány...