Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

A láz és a lázmérés

Az ember normális testhőmérséklete 36-37 °C fok között van, ha ezt a hőmérsékletet hónaljban mérik. Amikor a hónaljban mért testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 38 °C-ot, lázról beszélünk. A 37-38 °C fok közötti testhőmérsékletet hőemelkedésnek nevezzük.

A láz megállapítása lázméréssel történik!


A testhőmérséklet megmérése nélkül nem lehet megállapítani, hogy valaki lázas-e vagy sem. Ha arra van gyanú, hogy valaki lázas, akkor meg kell mérni a testhőmérsékletét.

Az olyan érzések, mint pl.“meleg a testem”, “belső lázam van”, “megborzongtam”, “rázott a hideg” stb. nem elegendőek annak megállapításához, hogy valaki lázas.

Segíts az orvosodnak, hogy ő is tudjon segíteni neked! Mielőtt az orvosodhoz vagy a nővérkéhez fordulsz, mérd meg a lázadat, ha úgy gondolod, hogy eltérhet a normálistól vagy valamilyen fertőző betegségre van gyanúd!

A lázmérés nagyon egyszerű és olcsó vizsgálat. Nincs mellékhatása sem. Egy kicsi odafigyeléssel bárki jól el tudja végezni és fontos információt szolgáltat.

A lázat nem csak a hónaljban lehet megmérni. Azt azonban tudd, hogy attól függően, hogy hol történik a mérés, mást tartunk normális értéknek.

Hónaljban, homlokon mérve az alábbi értékeket vedd figyelembe:

Normál testhőmérséklet: 36-37 °C

Hőemelkedés: 37-38 °C

Láz: 38 °C felett

Amikor a mérést fülben, szájban vagy végbélben végzik, a skála 0,5 °C-al eltolódik, azaz a következő értékeket vedd figyelembe:

Normál testhőmérséklet: 36,5-37,5 °C

Hőemelkedés: 37,5-38,5 °C

Láz: 38,5 °C felett

Amikor a testhőmérsékletet hónaljban méred, a következő lépések szerint járj el:

Töröld szárazra a hónaljat.

Tedd a hónaljárokba a lázmérőt úgy, hogy az érzékelős vége (vagy a higanytartó része) a hónaljárok közepére kerüljön.

A kart a testhez kell szorítani, hogy bezárjuk a hónaljárkot.

Várj 10 percet. Bár a legtöbb, ma használatos hőmérő nem igényelne ennyi várakozást, ennyi időre van ahhoz szükség, hogy a hőmérséklet elérje a tényleges értékét. Ugyanis a kar felemelése, különösen ha nedves is volt a terület, kihűtötte a hónaljárkot.

Amennyiben másfajta mérési elven működő lázmérőt használsz, vedd figyelembe a használati utasításban leírt tájékoztatást.

A lázcsillapítás itt olvasható

Budapest, 2020. március 19.

Dr. Lenkei György

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…