Gluténérzékenység 5.
folytatás
Az előző írásban azt próbáltuk “megemészteni”, mi a megoldás gluténérzékenység esetén. Vajon mire figyel még oda, akinek “van egy kis sütnivalója”?
Mire kell figyelni gluténérzékenység esetén?
Most már tudjuk (lásd a cikksorozat 3. részét), hogy a gluténérzékenység egy nagy gyűjtőfogalom. Ezért érdemesebb gluténnel (gabonával) kapcsolatos rendellenességekről beszélni. Ezek a gluténtartalmú gabonák fogyasztásához kapcsolódó különböző fajtájú, súlyosságú és megjelenésű betegségek.
Ezekre a nagy közös megoldás a gluténmentes, gabonamentes táplálkozás.
De tudni kell, hogy a helyzet lehet orvosi ellátást igénylő komolyságú. Minden ilyen esetben a megfelelő szakorvoshoz kell fordulni. Ezt mindenkinek tisztán látnia kell! Ebben nem szabad kompromisszumot kötni.
Még arra is oda kell figyelni, hogy vannak A) egyértelműen gluténtartalmú, B) “rejtett módon” glutént tartalmazó és C) valóban gluténmentes ételek.
A) Egyértelműen gluténtartalmú ételek:
Minden olyan étel, ami gluténtartalmú gabonából készült: tészták, kenyerek, sütemények és ezek felhasználásával készült ételek. Néha nem jut eszébe az embereknek, de például olyan tipikusan közkedvelt ételek is tartalmaznak glutént, mint a kirántott hús. Nincs ezen mit csodálkozni! Be van panírozva gluténtartalmú liszttel és prézlivel.
Ennél sokkal nagyon csapdát hordoznak magukban a glutént rejtett módon tartalmazó élelmiszerek. Még bizonyos gyógyszerek is ide tartoznak. Ezekben gluténtartalmú gabonákból származó keményítőt használnak segédanyagként.
De hasonló okból lehet glutén a májpástétomban, a virsliben, kolbászban és így tovább. Sőt, glutén lehet bármiben, amit olyan üzemben, konyhában készítenek el, ahol glutént tartalmazó alapanyagok is vannak.
C) Harmadikként vannak a tuti biztos gluténmentes ételek:
Például azok az ételek, amik istenadta tulajdonságaiknál fogva soha nem is tartalmaztak glutént. Még a rossz nyelvek sem keverhetik őket ilyen kalamajkába. Ezek például a feldolgozatlan gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, tojás, hús, hal stb.
Továbbá van olyan feldolgozott, fogyasztásra kész élelmiszer is, aminek a gyártása során kiemelt szempont volt, hogy csak garantáltan gluténmentes összetevőket használnak benne. És az elkészítés helye is garantáltan gluténmentes. Egy ilyen garantáltan gluténmentes üzembe még bevinni sem lehet gluténtartalmú összetevőt.
Ezek jó hírek. Ha most örömödben “behajintanál” egy ‘igazi’ pizzát, de kerülöd a glutént, akkor keresd a Fitti pizzát például itt: https://www.facebook.com/donpepe.hu és itt: https://www.facebook.com/festaletterem.
További információkat találsz itt: https://www.facebook.com/hellogoodfood.hu
Jó étvágyat kívánok!
Budapest, 2022. november 25.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése