A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Kép
(Cenzúrázatlan változat.)      Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy parasztember, aki nem olvasta a bulvársajtót. Így nem tudott róla időben értesülni, hogy már réges-régen holtan kellett volna összerogynia súlyos és megrázóan tragikus D-vitamin-mérgezésben.      Talán ennek köszönhetően, talán másnak, de egészen biztosan vígan és kicsattanó egészségben élte életét.      Hatalmas szerencsében volt része. Ugyanis újságot nem olvasott és rádiót sem hallgatott. De még a televíziókészüléket sem nézte – se bekapcsolt, se kikapcsolt állapotban – abból a hétköznapi okból fakadóan, hogy nem volt neki olyanja. Hála ennek, nem öntötték rá dézsából a hamis és rémisztő információkat sem a vitaminokról, sem másról.      Nem is igazán volt neki más ebben az életben, mint az, amit a két keze szorgos munkájával megteremtett és amivel ezen túl még a Jóisten megáldotta.      Nem volt neki szolgálati autója és puccos, közköltségen fenntartott irodája a parlamentben. Nem kapott ő sem utazási költségt

Gluténérzékenység 5.

folytatás

Az előző írásban azt próbáltuk “megemészteni”, mi a megoldás gluténérzékenység esetén. Vajon mire figyel még oda, akinek “van egy kis sütnivalója”?

Mire kell figyelni gluténérzékenység esetén?

Most már tudjuk (lásd a cikksorozat 3. részét), hogy a gluténérzékenység egy nagy gyűjtőfogalom. Ezért érdemesebb gluténnel (gabonával) kapcsolatos rendellenességekről beszélni. Ezek a gluténtartalmú gabonák fogyasztásához kapcsolódó különböző fajtájú, súlyosságú és megjelenésű betegségek.

Ezekre a nagy közös megoldás a gluténmentes, gabonamentes táplálkozás.

De tudni kell, hogy a helyzet lehet orvosi ellátást igénylő komolyságú. Minden ilyen esetben a megfelelő szakorvoshoz kell fordulni. Ezt mindenkinek tisztán látnia kell! Ebben nem szabad kompromisszumot kötni.

Még arra is oda kell figyelni, hogy vannak A) egyértelműen gluténtartalmú, B) “rejtett módon” glutént tartalmazó és C) valóban gluténmentes ételek.

A) Egyértelműen gluténtartalmú ételek:

Minden olyan étel, ami gluténtartalmú gabonából készült: tészták, kenyerek, sütemények és ezek felhasználásával készült ételek. Néha nem jut eszébe az embereknek, de például olyan tipikusan közkedvelt ételek is tartalmaznak glutént, mint a kirántott hús. Nincs ezen mit csodálkozni! Be van panírozva gluténtartalmú liszttel és prézlivel.


B) “Rejtett glutént” tartalmazó ételek:

Ennél sokkal nagyon csapdát hordoznak magukban a glutént rejtett módon tartalmazó élelmiszerek. Még bizonyos gyógyszerek is ide tartoznak. Ezekben gluténtartalmú gabonákból származó keményítőt használnak segédanyagként.

De hasonló okból lehet glutén a májpástétomban, a virsliben, kolbászban és így tovább. Sőt, glutén lehet bármiben, amit olyan üzemben, konyhában készítenek el, ahol glutént tartalmazó alapanyagok is vannak.

C) Harmadikként vannak a tuti biztos gluténmentes ételek:

Például azok az ételek, amik istenadta tulajdonságaiknál fogva soha nem is tartalmaztak glutént. Még a rossz nyelvek sem keverhetik őket ilyen kalamajkába. Ezek például a feldolgozatlan gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, tojás, hús, hal stb.

Továbbá van olyan feldolgozott, fogyasztásra kész élelmiszer is, aminek a gyártása során kiemelt szempont volt, hogy csak garantáltan gluténmentes összetevőket használnak benne. És az elkészítés helye is garantáltan gluténmentes. Egy ilyen garantáltan gluténmentes üzembe még bevinni sem lehet gluténtartalmú összetevőt.

Ezek jó hírek. Ha most örömödben “behajintanál” egy ‘igazi’ pizzát, de kerülöd a glutént, akkor keresd a Fitti pizzát például itt: https://www.facebook.com/donpepe.hu és itt: https://www.facebook.com/festaletterem.

További információkat találsz itt: https://www.facebook.com/hellogoodfood.hu

Jó étvágyat kívánok!

Budapest, 2022. november 25.

Dr. Lenkei György orvos, egészségoktató

1. rész - 2. rész 3. rész 4. rész - 5. rész

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Észbontó! Vitaminhiány...