Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

A lázcsillapítás

A láz a szervezet reakciója akkor, amikor védekezik például egy kórokozó ellen.

Egy orvos szemében sokkal riasztóbb az a helyzet, amikor a betegnek lázasnak kellene lenni, de nem az, mint az, amikor valakinek láza van. A jó állapotú szervezet tud védekezni, ezért arra is képes, hogy lázas legyen. A nagyon legyengült szervezet esetleg már nem képes arra, hogy lázzal védekezzen.

A láz a szervezet védekező reakciójának része, ezért nem kell mindenáron és nem kell túlságosan csillapítani.

A legjobb szempont, ami alapján a lázcsillapításról dönteni lehet az, hogy a beteget mennyire viseli meg a hőmérséklet emelkedése. Aki jól viseli a lázat, ne csillapítsa. Aki nagyon rosszul viseli, vagy olyan testi állapota van, hogy nem szabad megengedni a testhőmérséklet emelkedését, kezdje el a korai lázcsillapítást.

Lázcsillapításkor nem az a cél, hogy a testhőmérsékletet normálisra állítsuk be. A cél az, hogy annyira a csillapítsuk a hőmérsékletet, ami már elviselhető a beteg számára.

A lázat alapvetően kétféle módon lehet csillapítani.1.) Lázcsillapítás a hőleadás fokozásával

Az egyik lehetőség a test hőleadásának fokozása. Ezzel a módszerrel nagyon körültekintően kell bánni, mert ha rosszul végzik, nagyon kellemetlen és ugyanakkor hatástalan is lehet. Ha jól végzik, valóban segíthet és nem lesz kellemetlen élmény. Megfelelő alternatíva lehet olyanok számára, akik nem kívánnak azonnal gyógyszert alkalmazni.

Az első fokozat, hogy nem akadályozzuk meg a test természetes hőleadását, hanem lehetővé tesszük azt. Például csökkentjük a ruházat vagy a takarók mennyiségét, kitakarjuk a beteget vagy legalább a test egy részét.

A következő fokozat, hogy valamilyen fizikai módon fokozzuk a hűtést. A leggyakoribb és egyben a legnagyobb hiba, hogy túlságosan erősen és gyorsan próbálják a testet hűteni.

Az eltúlzott hűtés nem fogja csillapítani a lázat. Az eltúlzott hűtés sok kellemetlenséget okoz egy olyan embernek, aki már előtt is rosszul érezte magát. Ráadásul, akár végleg elveszi a kedvet egy lehetséges módszer alkalmazásától. Ha túl gyorsan hűtünk, a test úgy reagál, hogy magába zárja a hőt. Összehúzódnak a bőr erei, így a vér nem tudja a forróságot a bőrbe közvetíteni.

Megfelelő lehet például a következő eljárás. Engedjünk egy kádba langyos vizet. A víz legyen olyan hőmérsékletű, ami kellemesen, enyhén meleg a beteg számára. Erről könnyen meggyőződhet úgy, hogy a könyökét beleteszi a vízbe. A legegyszerűbb folytatás, hogy miután a vízbe ült a beteg, hagyjuk, hogy az magától, szépen, lassan fokozatosan kihűljön. Esetleg lassan, kíméletesen hideg vizet is keverhetünk a fürdővízhez. De nem szabad kapkodni! Addig folytatjuk ezt, amíg már jobban érzi magát a beteg és nem tovább. Nem az a cél, hogy normalizáljuk  a hőmérsékletet, ahogy azt korábban említettem.

Ha szem előtt tartjuk a kíméletességet és a fokozatosságot, akkor más hűtési módszer is alkalmazható, mint például zuhanyozás vagy vizes ruha.

2.) Lázcsillapítás gyógyszerrel

A legbiztonságosabb eljárás, ha a gyógyszer kiválasztásához a kezelőorvosunk, egy gyógyszerész vagy egy ápolónő útmutatását kérjük.

Ügyeljünk arra, hogy ugyanolyan hatóanyag különböző márkanéven is kapható. Ugyanabból a hatóanyagból abban az esetben sem szabad az előírtnál többet fogyasztani, ha az más márkanéven van forgalomban. Ha ezt nem kísérjük figyelemmel, akár túl is adagolhatunk egy hatóanyagot.

A gyógyszeres lázcsillapításnál is arra kell törekedni, hogy addig mérsékeljük a lázat, amíg az már elviselhető a beteg számára.

A láz és a lázmérés itt olvasható

Budapest, 2020. március 19.

Dr. Lenkei György

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…