Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

Empátia

Egy másik ember vagy egy másik élőlény lelkiállapotába való beleérzés képessége. Annak a képessége, hogy egy másik ember élményét saját élményként éljük meg.Az empátia képességét kamatoztathatjuk akkor, amikor egy művészi alkotást csodálunk meg. Lehetővé teszi, hogy az alkotó művész érzéseihez, gondolataihoz közel kerülhessünk. Így értjük meg, így érezzük át az alkotást, ennek köszönhetően gazdagít minket.

Az empátia magas rangú szellemi képesség. Nem mindenki egyformán képes rá. Pedig az empátia képessége az élet minden területén nélkülözhetetlen. Öröm, bánat, csodálat, hiúság, magabiztosság, félelem, lelkesedés, reménytelenség, egészség vagy betegség érzése és sok egyéb formája az érzelmi hangoltságnak így érthető meg.

Ezért ragad ránk más nevetése, ezért csal öröm könnyeket a szemünk sarkába más boldogsága, ezért tudjuk azonnal, hogy a segítségünkre van szükség, ha egy másik ember bánatos, fél, szenved, támogatásra szorul.

Az empátia képessége véd meg minket attól is, hogy otrombán, oda nem illő módon viselkedjünk az élet örömmel vagy bánattal teli helyzeteiben.

Amikor az ember környezetében élők számára az élet drámai fordulatot vesz - bármi legyen is az oka -, az empátia képességét használva találjuk meg a módját annak, hogy úgy tudjunk segítséget kínálni, amit a rászoruló el is tud fogadni.

Eredete: görög, az empathia az 'en-' (bele, benne) és a 'pathosz' (érzés, érzelem, indulat), illetve 'paszkhó' (szenved, elszenved, elvisel) szavakból.

Budapest, 2020. március 22.

Dr. Lenkei György


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…