A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Kép
(Cenzúrázatlan változat.)      Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy parasztember, aki nem olvasta a bulvársajtót. Így nem tudott róla időben értesülni, hogy már réges-régen holtan kellett volna összerogynia súlyos és megrázóan tragikus D-vitamin-mérgezésben.      Talán ennek köszönhetően, talán másnak, de egészen biztosan vígan és kicsattanó egészségben élte életét.      Hatalmas szerencsében volt része. Ugyanis újságot nem olvasott és rádiót sem hallgatott. De még a televíziókészüléket sem nézte – se bekapcsolt, se kikapcsolt állapotban – abból a hétköznapi okból fakadóan, hogy nem volt neki olyanja. Hála ennek, nem öntötték rá dézsából a hamis és rémisztő információkat sem a vitaminokról, sem másról.      Nem is igazán volt neki más ebben az életben, mint az, amit a két keze szorgos munkájával megteremtett és amivel ezen túl még a Jóisten megáldotta.      Nem volt neki szolgálati autója és puccos, közköltségen fenntartott irodája a parlamentben. Nem kapott ő sem utazási költségt

Mi lehet az oka annak, hogy a kutyák ízületei hajlamosak betegségekre?

Ezt valószínűleg csak kevesen gondolnák.

A kutyafajták az ember igényeinek megfelelően lettek kitenyésztve. Ennek során tudatosan eltértek a természet eredeti terveitől. Tehát olyan kutya alkatokat hoztak létre, amik korábban a természetben nem fordultak elő.

Ezek előnyösek lettek az ember céljaira, de lehet, hogy hátrányosak lettek más szempontból. Például a tacskók kiváló vadászok keskeny üregekben, ahová egy farkas alkatú, méretű kutya be sem fér. Ugyanakkor lehetséges, hogy az alkatuknál fogva nem tesz jót nekik a modern környezettel együttjáró sok lépcsőzés. Ez árthat az ízületeiknek, végtagjaiknak és a gerincüknek. Sajnos ízületi gondok nem csak kistestű, rövid lábú kutyák esetében jelenhetnek meg.

Összefoglalva, lehetséges, hogy tenyésztéssel bizonyos értelemben meg lett bontva a kutya testalkatának, súlyának, a végtagok hosszának és alakjának és a kutya mozgásának harmóniája. Ez lehet az ízületi gondok egyik forrása.

A fentiek mellett általában jellemző a kutyusokra az is, hogy természetükből adódóan rendkívül sokat mozognak, szaladgálnak, ugrálnak. Ezek összességükben extra terhelést jelentenek az ízületekre és sok problémát is okozhatnak. 

Szerencsére van arra lehetőségünk, hogy gondoskodunk a kutyák ízületének egészségéről.

Ennek az az egyik módja, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítunk a számukra, ami az ízületek felépítéséhez és természetes megújulásához, regenerálódásához szükséges. 

Bár az ízületekről való gondoskodásban a helyes táplálásnak is fontos szerepe van, ez önmagában nem minden esetben elegendő. A gondoskodást érdemes lehet kiegészíteni erre a célra fejlesztett speciális, ízületvédő készítményekkel is.

Amikor a maximális segítségre törekszünk, olyan készítményt is választhatunk, amit problémás kutyákon tudományos igényességgel le is teszteltek. Az ilyen vizsgálatok során például megvizsgálhatják, hogy milyen mértékben sikerül egy korábban panaszos kutyus aktivitását fokozni.

Egy ízületi problémákkal rendelkező kutyus kíméli magát, nem szívesen szaladgál, nem ugrál felszabadultan, nehezen kel fel és így tovább. Ha csökken a panasz, akkor az a legjobban a kutya mozgásának, mozgékonyságának javulásában mutatkozik meg. Ezért nagyon jól mutathatja egy készítmény hatékonyságát az, ha az alkalmazása növeli a kutya aktivitását.

Budapest, 2022. március 17.

Dr. Lenkei György

orvos, vitamin-fejlesztési szakértő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Észbontó! Vitaminhiány...