Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

Mi lehet az oka annak, hogy a kutyák ízületei hajlamosak betegségekre?

Ezt valószínűleg csak kevesen gondolnák.

A kutyafajták az ember igényeinek megfelelően lettek kitenyésztve. Ennek során tudatosan eltértek a természet eredeti terveitől. Tehát olyan kutya alkatokat hoztak létre, amik korábban a természetben nem fordultak elő.

Ezek előnyösek lettek az ember céljaira, de lehet, hogy hátrányosak lettek más szempontból. Például a tacskók kiváló vadászok keskeny üregekben, ahová egy farkas alkatú, méretű kutya be sem fér. Ugyanakkor lehetséges, hogy az alkatuknál fogva nem tesz jót nekik a modern környezettel együttjáró sok lépcsőzés. Ez árthat az ízületeiknek, végtagjaiknak és a gerincüknek. Sajnos ízületi gondok nem csak kistestű, rövid lábú kutyák esetében jelenhetnek meg.

Összefoglalva, lehetséges, hogy tenyésztéssel bizonyos értelemben meg lett bontva a kutya testalkatának, súlyának, a végtagok hosszának és alakjának és a kutya mozgásának harmóniája. Ez lehet az ízületi gondok egyik forrása.

A fentiek mellett általában jellemző a kutyusokra az is, hogy természetükből adódóan rendkívül sokat mozognak, szaladgálnak, ugrálnak. Ezek összességükben extra terhelést jelentenek az ízületekre és sok problémát is okozhatnak. 

Szerencsére van arra lehetőségünk, hogy gondoskodunk a kutyák ízületének egészségéről.

Ennek az az egyik módja, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítunk a számukra, ami az ízületek felépítéséhez és természetes megújulásához, regenerálódásához szükséges. 

Bár az ízületekről való gondoskodásban a helyes táplálásnak is fontos szerepe van, ez önmagában nem minden esetben elegendő. A gondoskodást érdemes lehet kiegészíteni erre a célra fejlesztett speciális, ízületvédő készítményekkel is.

Amikor a maximális segítségre törekszünk, olyan készítményt is választhatunk, amit problémás kutyákon tudományos igényességgel le is teszteltek. Az ilyen vizsgálatok során például megvizsgálhatják, hogy milyen mértékben sikerül egy korábban panaszos kutyus aktivitását fokozni.

Egy ízületi problémákkal rendelkező kutyus kíméli magát, nem szívesen szaladgál, nem ugrál felszabadultan, nehezen kel fel és így tovább. Ha csökken a panasz, akkor az a legjobban a kutya mozgásának, mozgékonyságának javulásában mutatkozik meg. Ezért nagyon jól mutathatja egy készítmény hatékonyságát az, ha az alkalmazása növeli a kutya aktivitását.

Budapest, 2022. március 17.

Dr. Lenkei György

orvos, vitamin-fejlesztési szakértő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…