Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

Igaz vagy hamis? Csirkeallergiás a kutyám?

Különleges magyarországi jelenség? Ezt minden gazdinak tudnia kellene!

Meglepő különbség figyelhető meg a hazai és a külföldi tapasztalatok között. Mi lehet ennek az oka? Mit tehetünk a kedvencünk egészségéért, ha valóban allergiás lenne?

Tényleg csirkeallergiás a kutyám?

A válasz lehet igen. De nézzük meg azt is, hogy ez milyen gyakorisággal fordulhat elő.

Az allergia egy szervezet hibás és eltúlzott reakciója akkor, amikor valamilyen anyaggal találkozik. Ez fordulhat elő olyankor, amikor megeszünk valamit, belélegzünk valamit vagy a bőrünkre kerül valami. Amikor allergia alakul ki, akkor a szervezet nem olyan békésen viszonyul az anyaghoz (például ételhez, virágporhoz, gyógyszerhez stb.), mint normális esetben. Allergia esetén a reakció olyan heves, hogy az kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járhat együtt.

Tehát a szervezet túlreagálja az adott anyaggal való érintkezést. Fontos, hogy az allergia alapvetően a szervezet állapotából fakad. Ez azt jelenti, hogy az allergia nem a kiváltó anyag hibája, hanem a szervezet reakciója a hibás. Bár az is az igazsághoz tartozik, hogy léteznek olyan anyagok, amik a szokásosnál gyakrabban váltanak ki allergiát. Ilyenek például a gyógyszerek. De a természetes anyagok között is található ilyen. Gondoljunk csak a parlagfűre, ami oly sok borsot tör az emberek orra alá, vagy legalábbis úgy facsarja az az allergiás emberek orrát, mint borsot törtek volna alá. Ezért az is igaz, hogy az allergia valamilyen mértékben a kiváltó anyag tulajdonságaitól is függ.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy szinte bármi okozhat allergiát, ami létezik a földkerekségen. De az is eléggé valószínű, hogy olyan anyagok nem okoznak allergiát, amik nélkülözhetetlenek az élethez. Például ki hallott már víz allergiáról vagy levegő allergiáról? 

Hasonlóan nem valószínű, hogy allergiát okozhatna egy fontos és természetes táplálék, vagy például egy vitamin vagy ásványi anyag, ami rendes körülmények között megtalálható a természetes táplálékokban.

A kutya természeténél fogva húsevő állat, még ha azt is tapasztalhatjuk, hogy gyümölcsöket és zöldségeket is szívesen elfogyaszt. A hús tehát egy természetes és ősi táplálék a kutyuskák számára.

A hús természetes forrásai között ott vannak a szárnyasok, ezáltal a csirke (tyúk, kakas) is. Tehát a csirkehús a kutya természetes táplálékai között tartható számon.

Itt fontos leszögezni, hogy ha a kutyuskának valóban csirkehús allergiája van, akkor nem fogyaszthat csirkehúst vagy bármilyen olyan készítményt, ami csirkehúst tartalmaz. Ilyen esetben soha nem szabad kockáztatni!

De ahogy említettem a kutya alapvetően húsevő állat. Ebből fakadóan extrém kicsi a valószínűsége annak, hogy az alapvető tápláléka allergiás reakciót vált ki nála, bármilyen állat húsáról legyen is szó. Még ha ez önmagában nem is zárja ki teljesen ennek a lehetőségét.

Magyarországon - valamilyen általam nem ismert oknál fogva - ennek ellenére viszonylag sok gazdi gondolja úgy, hogy csirkehús allergiás a kutyusa. Megkockáztatom, hogy ezt sokan annak ellenére így gondolják, hogy orvosilag ez nincs bebizonyítva.

Ha azonban külföldön tájékozódik erről a kérdésről az ember, könnyen azzal találja szembe magát, hogy a csirkehús allergia a kutyáknál ismeretlen fogalom, vagy csak kevesen hallottak róla egyáltalán.

Tehát, azt kell hogy mondjam, hogy elképzelhető egy olyan magyarázat, hogy a csirkehús allergia Magyarországon valami félreértésből, téves elképzelésből származik, legalábbis abban a gyakoriságban, ahogy én erről eddig a mi hazánkban hallottam.

Ha valóban létezne olyan gyakoriságban a csirkehús allergia, ahogy arról Magyarországon beszélnek, akkor más országokban is hasonló gyakorisággal kellene előfordulnia. De ez nincs így.

Ezek a gondolatok sajnos nem változtatnak azon, hogy csirkehús allergia esetén nem szabad csirkét adni a kutyának, ahogyan olyan élelmiszert sem, ami valamilyen formában ilyet tartalmaz.

Arra azonban van lehetőség, hogy szakember, állatorvos segítségével felülvizsgáljuk a csirkehús allergia kérdését. Amit különösen olyan esetben érdemes megtenni, ha korábban erre nem volt orvosi bizonyíték. Így tisztázható egy esetleges félreértés vagy téves információ.

Budapest, 2022. április 14.

Dr. Lenkei György

orvos, vitamin-fejlesztési szakértő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…