Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Kezdjük egy kis számtannal!

Miért?

Mert ameddig el nem végezzük a műveletet, lehetséges, hogy Te nem arra gondolsz, amire én. Talán éppen az ellenkezőjére.


Tízből kilenc az egy. Így: 10 – 9 = 1

Tízből kilenc az egy. Így: 10 – 9 = 1


Mindössze egy. Sajnos ez a helyzet. Nagyon kevés orvos ajánlja a vitaminokat.


És még kevesebb ajánlja megfelelően.


Ez alatt azt értem, hogy a megfelelő adagban, a megfelelő rendszerességgel és a megfelelő ideig.


Pedig vannak olyan eredmények, amik ezeken múlnak:


Megfelelő adag.

Megfelelő rendszeresség.

Megfelelő időtartam.


Ide tartozhatnának még ezek is:


A megfelelő szakismerettel.

A megfelelő őszinteséggel.

A megfelelő meggyőződéssel.

A megfelelő célra.

És még az is, hogy a megfelelő kombinációban stb.


Nézzünk egy példát!


2 éven át végeztek egy tudományos igényességű vizsgálatot. Menopauzában lévő hölgyeket figyeltek meg. A hosszútávú biztonság megítélése céljából további 2 évvel megtoldották a vizsgálati időt. Végül is 4 év lett a kettőből. Ez nagy szerencse, mert ellenkező esetben pont a “lényegről” maradtunk volna le. Ezt hamarosan pontosabban is kifejtem.


Menopauzában lévő hölgyeket figyeltek meg.


Az a 440 nő, aki részt vett a vizsgálatban, csontritkulásban szenvedett.


Naponta 5 mg K1-vitamint kaptak!


A két csoportra osztott hölgyeknek csak az egyik része kapott K1-vitamin kiegészítést. Ez tett lehetővé az összehasonlítást a két csoport között.


Sajnos, a szerzők elkövették azt a mindennapos hibát, hogy nem figyeltek eléggé a K-vitaminnal jó testvéri viszonyban lévő D3-vitamin megfelelő szintjére a vizsgálat során. A vitaminok együtt egy rendszert képeznek. Ha a rendszer egyik tagja elégtelen mennyiségben van jelen, akkor a másik tagja sem tudja megfelelően ellátni a feladatát. A szerzők közlik ugyanis, hogy a hölgyek átlagosan D-vitaminnal gazdagon ellátottak voltak (77 nmol/l 25(OH)D3-vitamin szint). Aki viszont egy kicsit felkészültebb a D-vitaminból, tudja, hogy ennyi nagyon kevés. Sokkal több D-vitaminra volna szükség az előnyök megnyilvánulásához. De erről majd egy másik írásban még több szót ejtek.


Igaz, ami igaz, a K1-vitamint bőven adagolták. 5 mg olyan sok, hogy egy földi halandó étrend-kiegészítőt gyártó és forgalmazó már meg is ütné a bokáját, ha ennyit tenne a készítményébe.


lazán hülyére és májkómásra ihatja magát

Az árgus szemekkel őrködő egészségügyi hatóságok mindössze 1 mg napi mennyiséget engedélyeznek a készítmények javaslatában. Még “szerencse”, hogy számos “A” betűvel kezdődő ital napi fogyasztható mennyiségét nem mérik ilyen szűkmarkúan. Legyen az “A bor”, “A sör”, “A pálinka”, mindenki lazán hülyére és májkómásra ihatja magát a más szempontból elszántan bábáskodó egészségügyi hatóságok passzív beleegyezése mellett. De ez csak azért jutott eszembe, mert a kellőképpen szétalkoholizált máj erősen hadilábon áll a K-vitamin hasznosításában.


Érdekes “mellékes” adat született a vizsgálatban. A K1-vitamint kapó hölgyek között kevesebb rákos betegség alakult ki. Ez még akkor is megérdemli a figyelmet, ha nem ennek kiderítését szolgálta a vizsgálat és ebből a szempontból másképp kellett volna megtervezni.


És van ezzel kapcsolatban két további érdekesség.


A rák gyakoriságának csökkenése 2 év eltelte után mutatkozott meg igazán. Ez arra enged következtetni, hogy a K1-vitamint sokáig, rendszeresen és kitartóan célszerű fogyasztani. De így van ez a többi vitaminnal is. Az igazi előnyök tartós és gondos alkalmazás során bukkanhatnak elő.


A rák gyakoriságának csökkenése 2 év eltelte után mutatkozott meg igazán.

A másik érdekesség, hogy minél több K-vitamin volt a vérben, annál hamarabb és jobban alakultak a kedvező számok.


Bárki megteheti, hogy az alábbiakhoz hasonló következtetéseket von le ebből az írásból:

 • A K1-vitamin fontos.

 • A K1-vitamin előnyei igazán tartós, rendszeres fogyasztás esetén jelentkeznek, ha megfelelő adagban fogyasztjuk. (Ez minden más vitaminra is igaz.)

 • A K1-vitamin szerepet játszhat betegségek kockázatának csökkentésében.

 • A K1-vitamin együttműködik a D3-vitaminnal.


Szinte biztosra vehető, hogy a vizsgálatban más eredmények is jobbak lettek volna, ha a hölgyek valóban gazdag D-vitamin értékekkel rendelkeznek, Talán majd a távoli jövőben egy ilyen szempontból okosabb vizsgálatra is sor kerül.


Budapest, 2022. június 14.


Dr. Lenkei György

orvos, vitamin-fejlesztési szakértő


Felhasznált szakirodalom:

Cheung AM, Tile L, Lee Y, Tomlinson G, Hawker G, Scher J, Hu H, Vieth R, Thompson L, Jamal S, Josse R. Vitamin K supplementation in postmenopausal women with osteopenia (ECKO trial): a randomized controlled trial. PLoS Med. 2008 Oct 14;5(10):e196. doi: 10.1371/journal.pmed.0050196. Erratum in: PLoS Med. 2008 Dec;5(12):e247. PMID: 18922041; PMCID: PMC2566998.

Megjegyzések

 1. Wow! Ezt nem is tudtam a K1 vitaminról.
  Mennyi D-vel érdemes szedni. Ha ez ide nem írható le, mert a hivatalos értéknél nagyobb, akkor esetleg privát üzenetben várom a tanácsot, ha lehet.
  Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…