Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

Mi lehet hatással a kedvencünk állapotára? - Cikksorozat 2.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

Cikksorozat 2.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

Az előző cikkünkben megtárgyaltuk, hogy a szőrzet megváltozása meglepően érzékeny és gyorsan jelentkező megnyilvánulása bármilyen kóros állapotnak. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy például mi és hogyan befolyásolja a szőrzet állapotát.

A bőr és a szőrzet a kutya vagy a cica testméretéhez képest nagyon nagy. Továbbá az anyagcsere szempontjából ez egy extrém mértékben aktív szerv. Ez érthető, hiszen a test itt találkozik a külvilággal. Itt éri a testet a legtöbb behatás. Ilyen például a hideg és a meleg, a sérülések, a kórokozókkal való találkozás, hogy csak néhány példát említsek. A mérete és az ott zajló folyamatok mértéke és intenzitása miatt azonnal jelzi, ha baj van. Ezek alapján logikus, hogy kültakarónak óriási igénye van különböző tápanyagokra.

Ilyen tápanyag például a fehérje. Szintén ide tartoznak olyan esszenciális (létfontosságú) tápanyagok, mint a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak (pl. gamma-linolénsav, omega-3 zsírsavak), vitaminok és ásványi anyagok. Ezeket vagy a táplálékkal vagy valamilyen kiegészítő készítménnyel (például egy jó minőségű kedvencvitaminnal) lehet és szükséges biztosítani.

(Magyarázat a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak kifejezéshez: A zsírsavak fő részei erősen leegyszerűsítve szénatomokból (C) és hidrogénatomokból (H) álló hosszú láncok. A láncba kapcsolódó szénatomokhoz hidrogénatomok kapcsolódnak. Ha egy szénlánc szénatomjának minden egyes lehetséges kötési helyéhez kapcsolódik hidrogén, akkor teljesen “tele van” hidrogénnel, azaz telített. Ilyenkor a szénatomok a láncban négy másik atommal vannak kapcsolatban, amik egy-egy kötéssel (–) kapcsolódnak egymáshoz: két másik szénatommal és két hidrogénatommal.

telített szénlánc

Ha nincs minden kötési helyen hidrogén, akkor a lánc “nincs tele” hidrogénnel. Más szóval telítetlen. Ebben az esetben ott, ahonnan “hiányzik” a hidrogénatom, a szénatomokon szabad marad egy-egy kötés. A szénatomok “ezt kihasználva” két kötéssel (=) kapcsolódnak egymáshoz, a szénatom a szénatomhoz. (Piros nyíl mutatja a következő ábrán.) Itt tehát még további hidrogénatomokat tudnának a szénatomok megkötni, azaz nincsenek tele hidrogénnel. Ha több ilyen hely (telítetlen) is van a szénláncban, akkor azt mondjuk, hogy többszörösen telítetlen.)

telítetlen szénlánc

Nem meglepő tehát, hogy a kedvenceink táplálása nagyon fontos szerepet játszik a szőrzet és a bőr állapotában. Továbbá számos olyan bőrbetegség létezik, aminek a kialakulásában is döntő jelentősége van a táplálásnak. Sőt, van amikor még ennél is fontosabb a megfelelő táplálás vagy annak okos kiegészítése. Hiszen tudományosan is elfogadott adatok szerint a az esszenciális tápanyagoknak a betegségek kezelésében is megvan a megfelelő helye.

Manapság azonban könnyen belesétálhatunk abba a csapdába, hogy azt gondoljuk a tápokban minden egészséghez szükséges anyag megtalálható. Ez azért lehetséges, mert a valóságtól függetlenül gyakran ezzel az állítással találkozhatunk. Érdekes, tudományos adatok alapján azonban ezen érdemes elgondolkodni. Valóban igaz ez? Lehetséges, hogy bizonyos adatok ismeretében felülbíráljuk majd ezt az elgondolásunkat.

Egy vizsgálat szerint például attól függően, hogy milyen táplálási módot választunk, nagyon szélsőséges határok között változhat bizonyos tápanyagokkal való ellátás. Erről árulkodik ez az ábra.

Az ábra egy 20 kg-os kutya táplálásával kapcsolatos linolsav és gamma-linolénsav beviteli értékeket mutatja tipikusnak mondható konzerves, illetve száraz tápos táplálás során. Látható, hogy táplálási módtól függően a különbség óriási. Akár teljesen is hiányozhat a létfontosságú anyag. Egy 5 kg-is cicával kapcsolatos számítás kísértetiesen hasonló eredményre jutott.

Magyarázat az ábrához: Fatty Acid Intake: 20-kg dog: zsírsav bevitel egy 20 kg-os kutya esetében. Can: konzerves táplálás. Dry: száraz tápos táplálás. EPO: 2,2 ml ligetszépeolaj. Sunflover: 10 ml napraforgóolaj. Prod1 és Prod2 két kereskedelmi forgalomban kapható zsírsav készítmény az ajánlása szerint adagolva.

Az ábrán az látható, hogy bizonyos nélkülözhetetlen tápanyag (gamma-linolénsav) mennyisége a nulla és a napi 180 mg között változhat táplálási módtól függően. Tehát a különbség szélsőségesen nagy lehet. Elkerülhetetlen, hogy egy ilyen szélsőséges különbség ne legyen hatással az egészségre vagy akár egy betegség gyógyulására. Hiszen a gamma-linolénsav egy nélkülözhetetlen tápanyag.

A táplálási módtól függően hiányzó, ugyanakkor nélkülözhetetlen tápanyagokat (például gamma-linolénsav, omega-3 zsírsavak) könnyen pótolhatjuk egy jó kiegészítő alkalmazásával.

A cikksorozat következő részében bővebben írunk arról, hogy milyen létfontosságú tápanyagok hiányozhatnak a kedvencünk táplálásából.

Budapest, 2022. június 3.

Dr. Lenkei György

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

Felhasznált szakirodalom:

Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. doi: 10.1093/jn/128.12.2783S. PMID: 9868266.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…