A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Kép
(Cenzúrázatlan változat.)      Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy parasztember, aki nem olvasta a bulvársajtót. Így nem tudott róla időben értesülni, hogy már réges-régen holtan kellett volna összerogynia súlyos és megrázóan tragikus D-vitamin-mérgezésben.      Talán ennek köszönhetően, talán másnak, de egészen biztosan vígan és kicsattanó egészségben élte életét.      Hatalmas szerencsében volt része. Ugyanis újságot nem olvasott és rádiót sem hallgatott. De még a televíziókészüléket sem nézte – se bekapcsolt, se kikapcsolt állapotban – abból a hétköznapi okból fakadóan, hogy nem volt neki olyanja. Hála ennek, nem öntötték rá dézsából a hamis és rémisztő információkat sem a vitaminokról, sem másról.      Nem is igazán volt neki más ebben az életben, mint az, amit a két keze szorgos munkájával megteremtett és amivel ezen túl még a Jóisten megáldotta.      Nem volt neki szolgálati autója és puccos, közköltségen fenntartott irodája a parlamentben. Nem kapott ő sem utazási költségt

További adatok az etetéssel okozott tápanyag hiányokról - Cikksorozat 5.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

Cikksorozat 5.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

Az előző cikkekben megtárgyaltuk az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak (például gamma-linolénsav, omega-3 zsírsavak) szerepét a kedvencünk egészségében. Ebben a cikkben a B-vitaminokkal folytatjuk a létfontosságú tápanyagok ismertetését.

A B-vitaminok közé számos értékes anyag tartozik: például B1-vitamin, B2-vitamin, niacin, folsav stb. Ezeket együtt B-komplexnek szoktuk hívni. Azért említik őket együtt, mert több feladatot is közösen látnak el a szervezetben. Tehát a működésüket tekintve szoros kapcsolatban vannak egymással. Bár minden vitaminról igaz az az állítás, hogy egyik sem fontosabb a másiknál, ez a szoros együttműködés miatt még hangsúlyosabb a B-vitaminoknál.

A szervezet nem képes ezeket a létfontosságú tápanyagokat tárolni még rövid ideig sem. Ezért minden egyes nap gondoskodni kell a bevitelkükről. Vagy a tápnak vagy egy jól átgondolt kedvencvitaminnak tartalmazni kell ezeket a vitaminokat. És mi sem természetesebb, oda is kell adni a kutyusnak, cicának.

Mikor érdemes a B-vitaminok hiányára mindenképpen gondolni?

Általában akkor, amikor a kedvencünk bőre száraz, hámló.

A fokozott faggyútermeléssel járó, illetve ennek következtében kialakuló bőrelváltozások esetén is okos dolog feltételezni a B-vitaminok hiányát. Lehetséges, hogy ezekről seborrhea néven hallottunk (ejtsd: szeborrea). Az ilyen bőr zsíros hatást kelt, viszket, hámlik, és vörös foltok lehetnek rajta. Ez egy elhúzódó, tartós bőrgyulladás. Ilyenkor fertőzések is kialakulhatnak a bőrön.

Akkor is jusson eszünkbe a B-vitaminok hiányának lehetősége, ha a szőr nagyon hullik, esetleg foltosan vagy nagy területeken hiányzik például a pofán, a szemek körül.

A B-vitamin-hiány nem kizárólagos oka a fenti állapotoknak, de azzal nem veszítünk semmit, ha ezeket is pótoljuk. Ezzel még akkor is csak nyerhetünk, ha szakember bevonásával más kezelést is alkalmazunk. A B-vitaminok pótlása ugyanis sok más kedvező következménnyel járhat.

Egy makk egészséges és jól táplált kutyus vagy cica esetén is látványosan szebb lehet a bunda, ha a B-vitaminokat bőségesen adjuk.

Kiváló természetes forrása a B-vitaminoknak a sörélesztő.

Budapest, 2022. június 3.

Dr. Lenkei György

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

Felhasznált szakirodalom:

Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. doi: 10.1093/jn/128.12.2783S. PMID: 9868266.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Észbontó! Vitaminhiány...