A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Kép
(Cenzúrázatlan változat.)      Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy parasztember, aki nem olvasta a bulvársajtót. Így nem tudott róla időben értesülni, hogy már réges-régen holtan kellett volna összerogynia súlyos és megrázóan tragikus D-vitamin-mérgezésben.      Talán ennek köszönhetően, talán másnak, de egészen biztosan vígan és kicsattanó egészségben élte életét.      Hatalmas szerencsében volt része. Ugyanis újságot nem olvasott és rádiót sem hallgatott. De még a televíziókészüléket sem nézte – se bekapcsolt, se kikapcsolt állapotban – abból a hétköznapi okból fakadóan, hogy nem volt neki olyanja. Hála ennek, nem öntötték rá dézsából a hamis és rémisztő információkat sem a vitaminokról, sem másról.      Nem is igazán volt neki más ebben az életben, mint az, amit a két keze szorgos munkájával megteremtett és amivel ezen túl még a Jóisten megáldotta.      Nem volt neki szolgálati autója és puccos, közköltségen fenntartott irodája a parlamentben. Nem kapott ő sem utazási költségt

Több, mint 100 tudós, orvos és vezető hatóságok a D-vitamin fokozott használatára szólítanak fel a COVID-19 elleni küzdelemben

Nyílt levél minden kormánynak, közegészségügyi tisztviselőnek, orvosnak és egészségügyi dolgozónak.

Több, mint 100 tudós, orvos és vezető hatóságok a D-vitamin fokozott használatára szólítanak fel a COVID-19 elleni küzdelemben

Tudományos bizonyítékok azt jelzik, hogy a D-vitamin csökkenti a fertőzések és a halálesetek számát

2020. december 7.

Forrás: https://vitamindforall.org/letter.html

(Fordította: Dr. Lenkei György, Budapest, 2020. december 21.)

Minden kormánynak, közegészségügyi tisztviselőnek, orvosnak és egészségügyi dolgozónak.

A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin-szint szinte biztosan hozzájárul a COVID-19 fertőzések kialakulásához, a kórházi kezelések szükségességéhez és halálesetek bekövetkezéséhez. Tekintettel arra, hogy a D-vitamin-pótlás biztonságos, késedelem nélkül a D-vitamin-szint széleskörű megemelésének szükségességére hívjuk fel a figyelmet.



A D-vitamin gének ezreinek működését szabályozza, és számos módon befolyásolja az immunműködéseket is. Ez a megállapítás a veleszületett és a szerzett immunrendszer működésére egyaránt érvényes. A tudományos bizonyítékok a következőket mutatják 1:

  • A vérben mért magasabb D-vitamin-szint a SARS-CoV-2 fertőzések alacsonyabb gyakoriságával társul. (A SARS-CoV-2 az angol Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 rövidítése; magyarul súlyos akut légzőszervi szindróma-koronavírus 2.)
  • A magasabb D-vitamin-szint a súlyos esetek alacsonyabb kockázatával társul (ez vonatkozik a kórházi kezelésekre, az intenzív osztályos kezelésekre és az elhalálozásokra).
  • A kísérletes vizsgálatok (beleértve a randomizált kontrollált vizsgálatokat is) azt mutatják, hogy a D-vitamin nagyon hatékony lehet a kezelésekben.
  • Sok tanulmány számos olyan biológiai mechanizmust tárt fel, amelyek révén a D-vitamin a COVID-19-et befolyásolja.
  • Az ok-okozati összefüggés modellek, az ún. Hill oksági kritériumok, a kísérletes vizsgálatok és a biológiai mechanizmusok azt mutatják, hogy a D-vitamin COVID-19-re gyakorolt hatása nagy valószínűséggel oki és nem pusztán egy egyszerű összefüggésről van szó.

A D-vitamin közismerten nélkülözhetetlen, de a legtöbb ember nem jut elegendő mennyiséghez. A nem megfelelő D-vitamin-szintre két gyakori meghatározás létezik:

  • hiány: < 20 ng/ml (ejtsd nanogramm per milliliter), (50 nmol/l) (ejtsd nanomol per liter), ez a legtöbb kormányzati szerv által használt célérték, illetve 
  • elégtelenség: < 30 ng/ml (75 nmol/l), ami számos orvosi társaság és szakértő által alkalmazott célérték. 2

Túlságosan sok ember D-vitamin-szintje van e célértékek alatt.

A D-vitamin-hiány gyakorisága meghaladja a 33 %-ot (< 20 ng/ml). A világ legnagyobb részén a D-vitamin-elégtelenség gyakorisága meghaladja az 50 %-ot (< 30 ng/ml), de számos országban jóval gyakrabban fordul elő. 3 Ez az arány a téli időszakban még ennél is rosszabb, és sok olyan csoport létezik, amit az eddig elmondottaknál is nagyobb fokú hiány jellemez: túlsúlyosak, sötét bőrűek (különösen az egyenlítőtől távolabbi vidékeken), és a gondozóotthonok lakói. Ezek a csoportok nagyobb kockázatokkal néznek szembe.

Kimutatták, hogy naponta 3875 NE (97 μg) szükséges ahhoz, hogy az emberek 97,5% -a elérje a 20 ng/ml értéket, és 6200 NE (155 μg) szükséges a 30 ng/ml érték eléréséhez. 4 Ezek a mennyiségek jóval meghaladják az összes nemzeti irányelv értékeit. Sajnálatos, hogy az a jelentés, amely alapján az amerikai RDA-t meghatározták, egy olyan statisztikai hibát tartalmazott, amelynek következtében a beviteli mennyiséget a valóban szükséges tized részénél határozták meg. 4 Számos, a tudományos szakirodalomban született felhívás ellenére, még nem történt meg az RDA értékének megemelése a SARS-CoV-2 megérkezéséig.

Napjainkban sok tanulmány azt jelzi, hogy a D-vitamin sokkal jelentősebben befolyásolja a COVID-19-et, mint a legtöbb egyéb egészségi állapot, és egyúttal azt is közli, hogy megnövekedett a kockázat 30 ng/ml (75 nmol/l) szint alatt, illetve súlyos kockázat állapítható meg < 20 ng/ml (50 nmol/l) szint esetén.

__________

1. A június közepéig átfogóan áttekintett bizonyítékokról itt lehet olvasni: Benskin ‘20. Az egyre meggyőzőbb, újabb bizonyítékok itt találhatóak: Merzon és mtsai '20; Kaufman és mtsai ‘20; Castillo és mtsai '20. (Lásd még Jungreis & Kellis '20 Castillo és mtsai által végzett randomizált kontrollált vizsgálatok eredményeinek mélyebb elemzését.)
2. Például 20 ng/ml: National Academy of Medicine (USA, Kanada), Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, Németország, Ausztria, Svájc, skandináv országok, Ausztrália, Új-Zéland és 11 nemzetközi szervezet konszenzusa, illetve 30 ng/ml: Endocrine Society, American Geriatrics Soc., és tudományos szakértők konszenzusa. Lásd még: Bouillon '17.
3. Palacios & Gonzalez '14; Cashman és mtsai '16; van Schoor & Lips '17, Kína, India, Európa, USA stb.
4. Heaney és mtsai '15; Veugelers & Ekwaru '14

__________

Az eddigi bizonyítékok arra a lehetőségre mutatnak rá, hogy a COVID-19 járvány nagyrészt önmagát tartja fenn az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezők fertőződésével, és hogy az elhalálozások főként a D-vitamin-hiányban szenvedő embereknél fordulnak elő. A puszta lehetőség alapján, hogy ez így van, további D-vitamin-adatok sürgős gyűjtését kell elrendelni. Azonban további adatok nélkül is túlsúlyban vannak azok a bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy a megnövelt D-vitamin-szint segít csökkenteni a fertőzések gyakoriságát, a kórházi kezelések számát, az intenzív osztályos ellátásokat és a haláleseteket.

Napsütés

Évtizedekre visszanyúló biztonsági adatok azt mutatják, hogy a D-vitamin alkalmazása nagyon alacsony kockázattal jár: Az eben az írásban szereplő ajánlások alapján a mérgezés rendkívül ritka lenne. Az elégtelen szint kockázata messze felülmúlja az olyan szintek kockázatát, amelyek a jelek szerint a legnagyobb védelmet nyújtják a COVID-19 ellen, és ez jelentősen eltér a gyógyszerektől és oltásoktól. A D-vitamin sokkal biztonságosabb, mint a szteroidok, például a dexametazon, ami a legszélesebb körben elfogadott kezelés, amely szintén azt mutatta, hogy az alkalmazása nagy előnnyel jár COVID-19-ben. A D-vitamin biztonsága inkább az arcmaszkokra hasonlít. Nincs arra szükség, hogy további klinikai vizsgálatokra várjunk abból a célból, hogy tovább fokozzuk azt, ami ennyire biztonságos, különösen akkor, amikor a nagyon gyakori hiány vagy elégtelenség kezelésének már régóta elsőbbséget kellene élveznie.

Ezért felhívjuk az összes kormányt, orvost és egészségügyi dolgozót szerte a világon, hogy késedelem nélkül ajánlják a D-vitamint és tegyék meg a szükséges erőfeszítéseket a felnőtt lakosság D-vitamin-szintjének növelésére legalább a világjárvány végéig.

A kérések részletes megfogalmazása:

  1. Javasoljanak elegendő mennyiséget a hatékony D-vitamin-szérumszint eléréséhez, ami 30 ng/ml (75 nmol/l) (25(OH)D ejtsd huszonöt-hidroxi-D-vitamin; a D-vitamin szervezetben aktiválódott egyik formája) feletti szintet jelent! Ez biztosítja a széles körben elfogadott minimumot a COVID-19 kockázatának csökkentésére.
  2. Javasoljanak felnőtteknek napi 4000 NE (100 μgD-vitamint, vagy legalább 2000 NE mennyiséget, amennyiben nincs lehetőség szérumszint laboratóriumi tesztelésére! A napi 4000 NE mennyiséget széles körben biztonságosnak tekintik. 5
  3. Azokban a csoportokban, ahol a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, mint például túlsúlyosak, sötét bőrűek, gondozóotthonokban élők, legyen a pótlásra javasolt adag nagyobb (akár kétszeres mennyiségű)! Laboratóriumi tesztelés alkalmazásával megelőzhető a túlságosan alacsony vagy magas szint.
  4. Javasolják azoknak a felnőtteknek, akik még nem fogyasztják rendszeresen a fenti mennyiségeket, hogy napi 10.000 NE (250 μg) mennyiséget kapjanak 2-3 héten keresztül, vagy, ha végeznek laboratóriumi vizsgálatot, akkor addig, amíg elérik a  30 ng/ml értéket, majd kapják a fenti napi mennyiséget! Ezt az eljárást széles körben biztonságosnak tartják. Napfény hatására, megfelelő körülmények között (pl. egy nyári nap során a tengerparton) az emberi test ennél többet képes szintetizálni. Továbbá a NAM (USA) és az EFSA (Európa) is úgy jelöli meg ezt a napi fenntartó mennyiséget, amelynél érvényes a „NOAEL = No Observed Adverse Effect Level”, tehát az a szint, ahol nincs megfigyelhető hátrányos hatás.
  5. Mérjék meg az összes kórházban tartózkodó COVID-19-el kezelt beteg 25(OH)D szintjét (a D-vitamin szervezetben aktiválódott egyik formája) és kezeljék kalcifediollal vagy D3-vitaminnal legaláb addig, amíg kezelődik a < 30 ng/ml (75 nmol/l) érték! Járjanak el lehetőleg Castillo és mtsai '20 vagy Rastogi és mtsai ‘20 protokollja szerint, amíg nem állnak rendelkezésre bizonyítékok jobb protokollról.

Számos olyan faktor ismert, ami nagyobb kockázatra teszi hajlamossá az egyéneket a SARS-CoV-2-vel szemben: életkor, a férfi nem, társbetegségek stb, de a nem megfelelő D-vitamin-szint kiemelkedően a legkönnyebben és leggyorsabban módosítható kockázati tényező, amely nagyon jelentős hatását bőséges számú bizonyíték támasztja alá. A D-vitamin olcsó és az alkalmazása elhanyagolható kockázattal jár a COVID-19 jelentős kockázatához képest.

Kérjük, késedelem nélkül járjon el!

__________

5. Az alábbi ajánlások 4000 NE- tartalmaznak, ami nem nagyobb, mint a hivatalos irányelvek által tolerált mennyiség: NAM (USA, Kanada), SACN (Egyesült Királyság), EFSA (Európa), Endocrine Society (nemzetközi), skandináv országok, Hollandia, Ausztrália és Új-Zéland, UAE az American Geriatrics Soc. (USA, elderly). Egyetlen nagyobb ügynökség sem határoz meg alacsonyabb tolerálható beviteli határt. Az amerikai NAM megállapítása szerint 4000 NE „valószínűleg nincs kockázata az egészségre hátrányos hatásnak a legtöbb egyén esetében”. Lásd még Giustina et al '20.

__________

Az alábbi aláírók támogatják ezt a levelet. Az aláíró személy bármilyen intézményi tagsága nem jelenti azt, hogy maga az intézmény is jóváhagyta ezt a levelet.

Ez a levél a D-vitaminon kívül nem foglal állást más közegészségügyi intézkedéssel kapcsolatban. Az egyes aláírók bármely más kérdésben képviselt nézetei nem képviselik a csoport egészének véleményét.

Valamennyi aláíró kijelenti, hogy nincs összeférhetetlenség, kivéve, ha az meg lett említve.

Hangsúlyozandó: A szervező aláíróknak nincs összeférhetetlensége ezen a területen (pénzügyi vagy egyéb), és 2020 előtt nem végeztek kutatásokat ezen a területen.

Aláírók (220 fő)

Az aláírók teljes listája megtekinthető az eredeti levélben, ami ide kattintva elolvasható.

Célunk, hogy megváltoztassuk a szakpolitikát és az ellátás színvonalát az életmentés és a járvány enyhítésének elősegítése érdekében. Önmagában nem célunk az aláírók leghosszabb listájának létrehozása. Ezen a ponton olyan további aláírási kérelmeket fogadunk, amelyek valószínűleg hozzájárulhatnak a döntéshozók meggyőzéséhez, amelynek célja a levélben felsorolt ​​cselekvésre ösztönzés megvalósítása. Ezért örömmel fogadjuk elismert professzorok, a D-vitamin alkalmazásában vagy a COVID-19 kezelésében demonstrálható szakértelemmel rendelkező orvosok aláírását, továbbá egyéb olyan jelentős hatóságok aláírását, amelyek valószínűleg lényeges befolyással bírnak. Amennyiben Ön ilyen hatóság, kérjük, töltse ki ezt az űrlapot.

info@vitaminDforAll.org



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Gluténérzékenység 2.