Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

Gluténérzékenység 4.

folytatás

Az előző részben “megrágtuk”, milyen gyakori lehet az, hogy valamilyen rendellenességet okoz a glutén vagy a búza fogyasztása. Ez döbbenetesen gyakori! Ebben a cikkben a megoldás kerül az asztalra.

Mit lehet tenni, ha gondot okoz a glutén vagy a búza?

Ugyanazt lehet tenni, mind minden más olyan esetben, amikor egy étel vagy ital gondot okoz. Az egyik legegyszerűbb és legjózanabb lépés, hogy többé nem eszünk vagy iszunk olyat, ami valamilyen problémát okoz.Ez a megoldás azonban az egyszerűségénél fogva sok ember számára hihetetlennek tűnik. Ez az egyik akadály. A másik pedig annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy “Akkor mit lehet enni?”.

De más gond is van itt. Sokan kardoskodnak amellett, hogy a gluténtartalmú gabonák fogyasztása előnyökkel jár. Szinte azt hihetné ez alapján az ember, hogy “a búza egyfajta vitamin”, ami nélkülözhetetlen.De nem az. 

A gabona fogyasztásának kevés előnye van. És kiemelném, hogy minden, ami előnyös lehetne, más ételekkel is elérhető úgy, hogy azok nem okoznak súlyos problémákat. Sőt!

Nézzük csak ezt meg egy kicsit jobban, pro és kontra!

A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek sok rostot tartalmaznak. A rost pedig jó, sőt nagyon jó, és még azt sem túlzás állítani a rostról, hogy a maga nemében esszenciális (nélkülözhetetlen) tápanyag. A rostok hasznosságát még vitatni is nehéz volna. Ezért erről majd egy külön cikket is meg fogok jelentetni.

És most jön a “DE”. A gabonaféléknek csak egy részét fogyasztjuk “teljes kiőrlésű” formában. A többit megfosztjuk ettől a hasznos anyagtól, a rosttól és úgy esszük. A gabonaszemeket ugyanis meghántolva használjuk fel. Tehát a kész ételben már nem élvezzük a rostok kínálta előnyöket. Ilyen minden fehér lisztből készült étel, ami – lássuk be – a legtöbb ember szívéhez jóval közelebb áll, mint ami “teljes kiőrlésű” gabonából készül. Ebben az esetben máris ugrott a vélt előny.Ugyanakkor fantasztikus rost források állnak a rendelkezésünkre a gabonákon kívül is. Gondoljunk csak például a zöldségekre! Tehát megfelelő zöldségfogyasztással a rostokban gazdag táplálkozás előnyeihez “röhögve” hozzá lehet jutni.

Már látom is a lelki szemeim előtt, ahogy gyerekek az orrocskájukat a zöldségesboltok kirakatára nyomva toporzékolnak: “Anyúúúúú! Karfiolt, spenótot, sárgarépát és brokkolit akarok! Nem akarok fagyit, csokit, sütit! Nekem csak az egészséges, zöldségekben gazdag, rostdús ennivaló jó!”

Nem... Ilyet csak az én elszabadult fantáziám bír kitalálni. A valóság ennél sokkal rosszabb.

De még a válogatós, hagyományos ételekre vágyók számára is van megoldás.

Sok leleményességgel és kitartással egészen finom ételeket lehet varázsolni valóban nagyon egészséges alapanyagokból is. 

Mire figyeljen oda az, akinek betegséget okoz a glutén, vagy a búza fogyasztása? A következő bejegyzésben kifőzzük a választ.

Budapest, 2022. november 25.

Dr. Lenkei György orvos, egészségoktató

1. rész - 2. rész 3. rész 4. rész - 5. rész

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…