Gluténérzékenység 3.
folytatás
Az előző részt ott fejeztem be, hogy az orvosilag diagnosztizált gluténérzékenység gyakorisága 1 %. Ugyanakkor az USA-ban minden negyedik ember gluténmentes étkezésre törekszik. Ez 25 %-ot jelent. Hatalmas a különbség! Ebben a cikkben megpróbáljuk “kisütni”, hogy mi ennek a magyarázata.
Mit okoz a glutén és milyen gyakorisággal? Második rész
A gluténmentes termékeket kínáló gyártók és forgalmazók évről évre egyre nagyobb eladásokat érnek el. Ez jelzi az igénylők táborának folyamatos gyarapodását.
Ez a sok - “orvosilag nem gluténérzékeny”, de gluténmentesen táplálkozó - ember mind helytelenül és szükségtelenül járna el? Mindnyájan meg lennének tévesztve a “gluténmentes lobbi lehengerlő propagandájától”?! Itt-ott felüti a fejét ez a vélemény. Mi lehet a számok közötti nagy különbség oka?
A fehérköpenyes tudomány szakirodalma megjegyzi, hogy a gluténérzékenység előfordulása folyamatosan nő. Nem csak arról van szó, hogy egyre ügyesebb a diagnosztika, ezért több a feltárt betegség. Hanem valóban nő a betegek száma.
Sőt, azt is leírják, hogy a gluténérzékenység felismerése, feltárása nem mindig egyszerű feladat. Vannak például tünetszegény vagy tünetmentes, tehát nehezen felfedezhető gluténérzékenyek. Ez a kórság ennél fogva maradhat rejtve is. Néha 10 év is eltelik a panaszok jelentkezése és a diagnózis felállítása között. Ebből következik, hogy a gluténérzékenység előfordulása ténylegesen nagyobb lehet 1 %-nál. Mivel nem tudjuk, mennyi marad rejtve, becsülni is nehéz a valóban gluténérzékeny, de fel nem tárt esetek számát.
De araszoljunk tovább az 1 %-tól a 25 % irányába!
Néhány évtizede már ismert a “nem típusos gluténérzékenység” fogalma is. Ezt így rövidítik: NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity = nem-cöliákiás gluténérzékenység). Ennek gyakorisága egészen nagy is lehet. Becslések szerint akár az emberek 13 %-át is érintheti. (7) A kórság megjelenése nagyon hasonló a korábban említett gluténérzékenységhez.
Sőt, a gluténhoz, búzához több más kedvezőtlen testi állapot is kapcsolódhat. Ezért létrejött egy gyűjtőfogalom: Gluténnel kapcsolatos rendellenességek (angolul: GRD, Gluten-Related Disorders). Ez magában foglalja az előbb említett kóros állapotokat és még továbbiakat is. (8) Az összes ilyen rendellenesség már érintheti az emberek több mint 21 %-át. (9) Ez már alulról súrolja a 25 %-ot.
Száz szónak is egy a vége: A glutén és a búza sok, különböző súlyosságú, gyakran hasonló, néha egészen eltérő tünetekkel járó rendellenességgel hozható összefüggésbe. Ez az emberek kb. negyedét érinti.
Mit tehet az, akinek valamilyen gondot okoz a glutén, vagy a búza fogyasztása? Erre a kérdésre keressük majd a választ a következő részben.
Budapest, 2022. november 25.
Dr. Lenkei György orvos, egészségoktató
1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész
Felhasznált irodalom:
(7) Roszkowska A, Pawlicka M, Mroczek A, Bałabuszek K, Nieradko-Iwanicka B. Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review. Medicina (Kaunas). 2019 May 28;55(6):222. doi: 10.3390/medicina55060222. PMID: 31142014; PMCID: PMC6630947.
(8) Schiepatti A, Savioli J, Vernero M, Borrelli de Andreis F, Perfetti L, Meriggi A, Biagi F. Pitfalls in the Diagnosis of Coeliac Disease and Gluten-Related Disorders. Nutrients. 2020 Jun 7;12(6):1711. doi: 10.3390/nu12061711. PMID: 32517378; PMCID: PMC7352902.
(9) Ontiveros N, Real-Delor RE, Mora-Melgem JA, Beltrán-Cárdenas CE, Figueroa-Salcido OG, Vergara-Jiménez MJ, Cárdenas-Torres FI, Flores-Mendoza LK, Arámburo-Gálvez JG, Cabrera-Chávez F. Prevalence of Wheat/Gluten-Related Disorders and Gluten-Free Diet in Paraguay: An Online Survey-Based Study. Nutrients. 2021 Jan 27;13(2):396. doi: 10.3390/nu13020396. PMID: 33513886; PMCID: PMC7911221.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése