A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Kép
(Cenzúrázatlan változat.)      Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy parasztember, aki nem olvasta a bulvársajtót. Így nem tudott róla időben értesülni, hogy már réges-régen holtan kellett volna összerogynia súlyos és megrázóan tragikus D-vitamin-mérgezésben.      Talán ennek köszönhetően, talán másnak, de egészen biztosan vígan és kicsattanó egészségben élte életét.      Hatalmas szerencsében volt része. Ugyanis újságot nem olvasott és rádiót sem hallgatott. De még a televíziókészüléket sem nézte – se bekapcsolt, se kikapcsolt állapotban – abból a hétköznapi okból fakadóan, hogy nem volt neki olyanja. Hála ennek, nem öntötték rá dézsából a hamis és rémisztő információkat sem a vitaminokról, sem másról.      Nem is igazán volt neki más ebben az életben, mint az, amit a két keze szorgos munkájával megteremtett és amivel ezen túl még a Jóisten megáldotta.      Nem volt neki szolgálati autója és puccos, közköltségen fenntartott irodája a parlamentben. Nem kapott ő sem utazási költségt

Nem érdemes beoltatnia magát annak, aki már átesett a fertőzésen?

Nem érdemes beoltatnia magát annak, aki már átesett a fertőzésen?

A tudományos adatok azt mutatják, hogy nem jár előnyökkel az oltás azok számára, akik korábban átestek a fertőzésen.

Oltottsági állapot korábbi COVID-19 fertőzés és az újabb betegség rizikója

Sőt, a COVID-19 fertőzés átvészelése jobb védelmet ad, mint az oltás. Azt követően, hogy valaki átesett a COVID-19 betegségen, az oltás nem csökkenti tovább a betegség vagy a kórházi kezelés szükségességének kockázatát. Ez olvasható ki a CDC közleményének sorai közül. (CDC: Centers for Disease Control and Prevention az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Hatósága)

A vizsgálatba bevont 32 és fél millió ember több mint Magyarország teljes lakosságának a háromszorosa!

A vizsgálat Kalifornia és New York államokban történt az USA-ban. 2021. május 30. és november 20. között azt az időszakot ölelte fel, amikor a COVID-19 delta variánsa okozta a fertőzések döntő többségét. A vizsgálatba bevont alanyok száma szokatlanul nagy volt. Összesen 32.550.796 ember adatait vették figyelembe. A 32 és fél millió ember több mint Magyarország teljes lakosságának a háromszorosa! Ez növeli a vizsgálat statisztikai megbízhatóságát.

Az eredeti tudományos közlemény:
León TM, Dorabawila V, Nelson L, et al. COVID-19 Cases and Hospitalizations by COVID-19 Vaccination Status and Previous COVID-19 Diagnosis — California and New York, May–November 2021. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2022;71:125–131. DOI: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7104e1.htm


A vizsgált alanyokat 4 csoportra osztották azon az alapon hogy az illető átesett-e a fertőzésen és kapott-e oltást. Megvizsgálták az így létrehozott csoportok kockázatát arra, hogy újra megfertőződnek vagy emiatt kórházi kezelésre szorulnak.

A vizsgálat szerint a legmagasabb kockázattal az járt, ha valaki nem kapott oltást és nem esett át korábban a fertőzésen.

Az oltás után lényegesen kisebb volt a kockázata a fertőzés bekövetkezésének vagy a kórházi kezelés szükségességének. De nem itt a legjobbak a mutatók.

A legalacsonyabb kockázata azoknak volt, akik korábban átestek a fertőzésen és nem kaptak oltást. Ez a csoport ráadásul az oltások következtében fellépő nem kívánt hatásoktól is mentes volt. Ez azonban nem volt tárgya ennek a vizsgálatnak.

Hasonló volt azok rizikója is, akik oltást is kaptak és a betegségből is meggyógyultak. Itt megjegyzendő, hogy a védőoltás már nem csökkentette tovább a kockázatot azoknak a körében, akik korábban átvészelték a fertőzést.

Az 1. grafikon a Kaliforniában mért adatok alapján mutatja a becsült kockázatot.

SUPPLEMENTARY FIGURE 1. Rates of incident laboratory-confirmed COVID-19 cases among immunologic cohorts, by vaccination and previous diagnosis histories — California, May 30–November 20, 2021

A folytonos kék vonal mutatja azok kockázatát a vizsgált időszakban, akik korábban nem kaptak védőoltást és nem is estek át a betegségen. A hosszú világoskék szaggatott vonal mutatja azok kockázatát, akik kaptak védőoltást, de nem estek át korábban a betegségen. A világoskék pontozott vonal ábrázolja a nem oltott, de korábban a betegségen átesett emberek rizikóját. A fekete pont és szaggatott vonal azt ábrázolja, aki oltást is kapott és a betegséget is átvészelte. Látható, hogy az utolsó két ábrázolt érték nem tér el egymástól jelentősen.

A 2. grafikon ugyanebben a bontásban ábrázolja az kockázatokat a New York állambeli mérések alapján. A megállapítások itt is nagyon hasonlóak.
A betegség átvészelése megbízható védelmet jelent. Ez nagyobb biztonságot ad, mint önmagában a védőoltás. A védőoltás alkalmazása nem jár előnyökkel azok számára, akik korábban átestek a betegségen.

SUPPLEMENTARY FIGURE 2. Rates of incident laboratory-confirmed COVID-19 cases among immunologic cohorts, by vaccination and previous diagnosis histories — New York, May 30–November 20, 2021

Ennek tükrében tudományosan nem megalapozott az a kormánydöntés, hogy 2022. február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a korábbi védettségi igazolvány.


Az intézkedés ugyanis egyrészt sújtja a betegségen átesett és ezáltal védettséget szerzett embereket. Másrészt hátrányosan érinti a vakcinát korábban felvett és ezáltal alacsony rizikócsoportba tartozó embereket, ha nem vesznek igénybe további oltást vagy oltásokat. Azokra nézve is értelmetlen megszorításokat jelent, akik átestek a fertőzésen, ugyanakkor az oltást is megkapták 6 hónappal korábban. Az indokolatlan korlátozásokon túl nem jár semmilyen előnnyel, ami a járvány megfékezésében hasznos volna.

Az újabb tudományos adatok birtokában a kormánynak lehetősége van arra, hogy ésszerűbb intézkedést tegyen.

(Közlemény a 2022. január 13-n hozott kormánydöntésről: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gulyas-februar-15-etol-oltasi-igazolvannya-alakul-vedettsegi-igazolvany)

Kommentár és következtetések:

Az új tudományos adatok birtokában lehetőség van arra, hogy megalapozottan enyhítsenek a szükségtelen megszorító intézkedéseken, felülbírálják a korábbi döntéseket és jobb megoldásokkal álljanak elő.

A reményeim szerint lehetőség van arra is, hogy csillapítsuk a társadalom megosztottságából adódó szükségtelen összeütközéseket. Az oltott nem ellenlábasa az oltatlannak. A betegségből felgyógyult nem ellenség, ha oltották, ha nem. És az sem ördögtől való, aki valamilyen meggyőződésből az oltás helyett más eszközöket kíván használni a védekezésre. Ilyen is van bőven.

A valódi ellenség az, ha fittyet hányunk a tudományos adatokra, és amikor lehetősége van azok alkalmazására, a mellőzésük mellett döntünk.

Az igazi veszély az alapvető emberi jogok sárba tiprása, a nyílt és alattomos kényszerítő intézkedések ráadásul tudományosan nem megalapozott módszerek alkalmazására.

Tennivaló:

Amennyiben egyetértesz azzal, hogy mindenki jobban jár, ha tiszteletben tartjuk a tiszta tudományt és az alapvető emberi jogokat, akkor mutasd ezt meg annak, akinek csak tudod. Juttasd el olyanokhoz is, akiknek módjuk, lehetőségük van arra, hogy több józanságot vigyenek a közéletbe. Juttasd el a helyi képviselődhöz, az általad támogatott politikushoz, az országgyűlési képviselőkhöz, hogy végre egy kis nyugalmat és nagyobb biztonságot teremtsünk.

Budapest, 2022. február 1.

Dr. Lenkei György

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Észbontó! Vitaminhiány...