Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

Milyen hiányt okozhatok az etetéssel? - Cikksorozat 3.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

Cikksorozat 3.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

Az előző cikkünkben megtárgyaltuk, hogy mi lehet hatással a bőr és a szőrzet állapotára. Továbbá láthattuk, hogy milyen szélsőséges értékek között változhat a táplálási módtól függően egy nélkülözhetetlen tápanyag bevitt mennyisége. Ez akár nulla is lehet. Tehát nyilvánvalóan akaratlanul is a hiányát okozhatjuk a nem kívánt következményekkel együtt. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy milyen létfontosságú tápanyagok hiánya lehet döntő jelentőségű.

Ha valaminek az anyagcseréje extrém módon intenzív a szervezetben, az nagy igényeket támaszt a működéshez szükséges anyagokból. Ilyen tápanyag például a fehérje, a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak (ezek meghatározását lásd a cikksorozat előző, II. részében), a vitaminok és az ásványi anyagok. A bőrre és a szőrzetre kiemelten érvényes, hogy sok folyamat zajlik benne egy időben. Ebből következik, hogy óriási a tápanyag igénye.

A többszörösen telítetlen zsírsavak életbevágóan fontos folyamatokat befolyásolnak. Például befolyásolják a szervezetnek azt a képességét, hogy szükség esetén gyulladással tudjon reagálni. Az is ide tartozik, hogy a szervezet képes legyen a gyulladás megszüntetésére. Az elhúzódó és haszontalan gyulladás sok betegség kiindulópontja lehet és megrövödítheti az életet.

Többszörösen telítetlen zsírsav a gamma-linolénsav. Az úgynevezett omega-3 zsírsavak is a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak. Ezeket gyakran halolajként vagy lazacolajként emlegetik. A lazacolaj a legjobb minőségű omega-3 zsírsav források közé tartozik.

Ezek a zsírsavak befolyásolják a bőr normális szerkezetét és működését. Fontos összetevői a minden egyes sejtet határoló sejthártyának. Azaz egyetlen sejt sem létezhet nélkülük. Ez már önmagában is elegendő lenne ahhoz, hogy nélkülözhetetlenek legyenek.

A létfontosságú zsírsavak befolyásolják a bőr vízáteresztő gátjának épségét és működését. Ezáltal nagy hatással vannak a bőr nedvességtartalmára. Számos problémára hajlamosít, ha a bőr nedvességtartalma eltér a normálistól. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy ezzel baj van viszketés, vakarózás, allergia, szőrhullás stb. esetén.

Ezek a zsírsavak szabályozzák a bőr sejtjeinek szaporodását. Tehát befolyásolják a bőr regenerációs képességeit. Egy olyan nagy igénybevételnek kitett szerv esetében mint a bőr, ennek döntő a jelentősége.

Térjünk vissza a gyulladásra néhány további szó erejéig. A modern betegség-felfogás szerint a gyulladás egy központi jelenség számos kóros állapot kialakulásában. Ez egy fontos képessége az egészséges szervezetnek. Tehát önmagában nem kóros, hanem szükséges. Ha például jön egy kórokozó, a szervezet gyulladásos folyamatokat indít be és elpusztítja. De ugyanolyan fontos képesség az is, hogy amikor már a végére értünk a védekezésnek, abba kell tudni hagyni a gyulladást. Az oktalan és elhúzódó gyulladás már kárt okozna a szervezetben. Az elhúzódó vagy állandósult gyulladás sok olyan betegség kialakulásával hozható összefüggésbe, ami sok borsot törhet az orrunk alá és megrövidítheti az élettartamot. Mindkét funkció – a gyulladás elkezdése és beszüntetése – függ a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak jelenlététől.

És itt egy példa, hogy a táplálási módtól függően milyen szélsőséges értékek között változhat a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak mennyisége a táplálásban. Ez tehát egy létfontosságú tápanyag. Ha hiányzik, számolni kell a nem kívánatos következményekkel.

Az ábra egy 20 kg-os kutya táplálásával kapcsolatos omega-3 zsírsav beviteli értékeket mutatja tipikusnak mondható konzerves, illetve száraz tápos táplálás során. Látható, hogy táplálási módtól függően a különbség óriási. Akár szinte teljesen is hiányozhat ez a létfontosságú tápanyag. Egy 5 kg-is cicával kapcsolatos számítás kísértetiesen hasonló eredményre jutott.

Magyarázat az ábrához: Fatty Acid Intake: 20-kg dog: zsírsav bevitel egy 20 kg-os kutya esetében. Can: konzerves táplálás. Dry: száraz tápos táplálás. Fish oil: 2 ml halolaj készítmény. Prod1 és Prod2 két kereskedelmi forgalomban kapható zsírsav készítmény az ajánlása szerint adagolva.

Az előzőek alapján belátható, hogy a létfontosság zsírsavak jelentős mértékben befolyásolhatják a bőr és a szőrzet egészségét. Sőt kiemelkedő hatásuk van az általános testi állapot és egészségmegőrzés szempontjából is. Ezek az anyagok a táplálási módtól függően akár szinte teljesen is hányozhatnak. A hiány elkerüléséről gondoskodni kell. Ennek lehetséges és praktikus módja lehet egy kiváló összetételű kedvencvitamin alkalmazása.

A cikksorozat következő részében folytatjuk azoknak a tápanyagoknak az ismertetését, amelyek hiányozhatnak a kedvencünk táplálásából.

Budapest, 2022. június 3.

Dr. Lenkei György

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

Felhasznált szakirodalom:

Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. doi: 10.1093/jn/128.12.2783S. PMID: 9868266.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…