A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Kép
(Cenzúrázatlan változat.)      Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy parasztember, aki nem olvasta a bulvársajtót. Így nem tudott róla időben értesülni, hogy már réges-régen holtan kellett volna összerogynia súlyos és megrázóan tragikus D-vitamin-mérgezésben.      Talán ennek köszönhetően, talán másnak, de egészen biztosan vígan és kicsattanó egészségben élte életét.      Hatalmas szerencsében volt része. Ugyanis újságot nem olvasott és rádiót sem hallgatott. De még a televíziókészüléket sem nézte – se bekapcsolt, se kikapcsolt állapotban – abból a hétköznapi okból fakadóan, hogy nem volt neki olyanja. Hála ennek, nem öntötték rá dézsából a hamis és rémisztő információkat sem a vitaminokról, sem másról.      Nem is igazán volt neki más ebben az életben, mint az, amit a két keze szorgos munkájával megteremtett és amivel ezen túl még a Jóisten megáldotta.      Nem volt neki szolgálati autója és puccos, közköltségen fenntartott irodája a parlamentben. Nem kapott ő sem utazási költségt

Miről árulkodhatnak a jelek? - Cikksorozat 1.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

Cikksorozat 1.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

Talán már Te is felfigyeltél arra, hogy a kutyus vagy cica szőrének minősége döbbenetesen rövid időn belül jelzi, ha valami nincs rendben az egészségével. Szinte azonnal látható rajta a baj. Fontos, hogy erre a korai jelre odafigyeljünk! Ez nem csak nagyon hamar jelez, hanem rendkívül érzékenyen is. Kicsi bajnak is vannak észrevehető jelei a szőrzeten.

Jószerével bármilyen kedvezőtlen testi állapot, betegség jelei között észlelhető a szőrzet megváltozása. Ilyenkor durvább, fénytelenebb lesz a bunda. Ez jól tapintható és látványában is jól érzékelhetően rendezetlenséget, megbomlott harmóniát mutat. Könnyű rá felfigyelni.

Vannak olyan folyamatok, amelyek a szőrzet alatt, a bőrön zajlanak. A bunda elfedi a már elindult elváltozásokat, amelyeket érdemes volna korán felfedezni. Bár ezek a történések előbb-vagy utóbb láthatóvá válhatnak például a következményes szőrzet vesztés, szőrhullás, vakarózás miatt, lehetséges, hogy ezzel értékes időt veszítünk. Mire a szőrzet megritkul vagy kihullik, már jócskán előre haladhatnak a bőrön zajló kóros folyamatok.

Tehát, amikor kedvezőtlen változásokat észlelünk a szőrzet állapotában – megfakul, rendezetlenné, sprőddé (eredeti tulajdonságait elveszítve rugalmatlanná, merevvé) válik, hullik, ritkul stb. – érdemes alá is bekukkantani. A szőr állapotában megmutatkozó változások nem csak az általános testi állapotot jelezhetik előre. Bár kétségtelenül gyakran erre utalhatnak. Hanem bőrelváltozások, bőrbetegségek jelei is lehetnek. Ezeket érdemes korán észrevenni és felismerni, hogy idejében foglalkozni tudjunk velük vagy a megfelelő szakembertől segítséget tudjunk kérni.

Hogyan lehetséges, hogy a bőr és a szőr ennyire érzékeny “mérőműszer”?

A bőr és a szőrzet a kutya vagy a cica testméretéhez képest nagyon nagy. Továbbá az anyagcsere szempontjából ez egy extrém mértékben aktív szerv. A mérete és az ott zajló folyamatok mértéke és intenzitása miatt érthető, hogy azonnal jelzi azt, ha valami nincs rendben.

A cikksorozat következő részében kitérünk arra, hogy mi lehet hatással a bőr és a szőrzet állapotára.

Budapest, 2022. június 3.

Dr. Lenkei György

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

Felhasznált szakirodalom:

Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. doi: 10.1093/jn/128.12.2783S. PMID: 9868266.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Észbontó! Vitaminhiány...