A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész
Az előző cikkünkben megtárgyaltuk, hogy az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak (például gamma-linolénsav, omega-3 zsírsavak) milyen szerepet töltenek be a kedvencünk egészségében. Ebben a cikkben folytatjuk ezeknek a létfontosságú tápanyagoknak az ismertetését.
Van egy fontos információ az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavakkal kapcsolatban, ami gyakran elkerüli még a gondos gazdik figyelmét is. Ennek az a jelentősége, hogy ezzel a hiányukat lehet okozni. (A többszörösen telítetlen zsírsavak meghatározását lásd a cikksorozat 2. részében)
Ezek a zsírsavak nagyon reakcióképesek. Ez azt jelenti, hogy könnyen megváltoznak más anyagokkal vagy hatásokkal találkozva. Pontosan ezért tudnak létfontosságú szerepet betölteni a szervezetben. De ez a tulajdonságuk ugyanakkor érzékennyé teszik őket a környezet bizonyos hatásaival szemben. Ilyen például a levegő oxigénje, a meleg és a napfény, illetve a nedvesség. Ezek kárt tehetnek a létfontosságú zsírsavakban. Például a levegő oxigénjével találkozva hatástalanná vagy károssá is válhatnak a változás következtében ezek a zsírsavak.
Ezért az esszenciális zsírsavakat tartalmazó táplálékokat megfelelő csomagolással védeni kell. De még megfelelő védelemmel is csak korlátozott ideig tudjuk ezeket eltartani.
Például lehetséges, hogy egy tápban eredetileg van valamennyi létfontosságú zsírsav, de a csomagolását nem zárjuk le gondosan. Ebben az esetben a tárolás során károsodnak a fontos tápanyagok. A levegő oxigénjével reakcióba lépve elveszítik a kedvező tulajdonságukat. Akármit is olvasunk a címkén, lehetséges, hogy az már az idő múlásával nem igaz a helytelen tárolás miatt.
Az esszenciális zsírok érzékenységére oda kell figyelni egy olyan jó minőségű kedvencvitaminnál, ami alkalmas a létfontosságú tápanyagok biztosítására. Okos fejlesztő szakemberek úgy alakítják ki az összetételt, hogy az értékes és érzékeny létfontosságú tápanyagok hosszú ideig megőrizhessék a hatékonyságukat. Például gondosan úgy válogatják az összetevőket, hogy azok védik egymást és az értékes anyagokat.
Továbbá védő hatású vitamint tesznek a készítménybe. Ilyen az E-vitamin. Az E-vitamint a termékek címkéjén gyakran tokoferolként vagy kevert tokoferolokként említik. Ez önmagában is hasznos a szervezetnek. Sőt abban az esetben, ha növeljük az esszenciális zsírsavak mennyiségét nő a szervezet igénye az E-vitamin iránt. De egy készítmény összetevőjeként még védi is az értékes zsírokat az oxidációtól.
Fontos zsírsavakban hiányos táplálás esetén a tünet nem jelentkezik azonnal, ha nincs más komplikáció. Körülbelül 2-3 hónap múlva jelennek meg az első látható jelek. Kezdetben a bőrben és a bőrön csökken a védő bevonatot képező zsírszerű anyagok mennyisége. Ezért a bőr megfakul, szárazzá válik, esetleg finom hámlás alakul ki. Tartós hiány szőrhullást, szőzrzetvesztést, foltos szőrhiányt okozhat és a bőrön rendellenes lesz a faggyútermelés. Bizonyos területeken – fülek, lábujjak között stb. – a bőr fertőzésre valló hajlama fokozódik. Itt bőrfertőzések alakulhatnak ki.
A hiányzó anyagok pótlása egy jó kiegészítő készítménnyel akár 3-8 héten belül javuláshoz vezethet, ha más komplikációk nem bonyolítják a helyzetet.
A cikksorozat következő részében folytatjuk azoknak a tápanyagoknak az ismertetését, amelyek szintén hiányozhatnak a kedvencünk táplálásából.
Budapest, 2022. június 3.
Dr. Lenkei György
1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész
Felhasznált szakirodalom:
Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. doi: 10.1093/jn/128.12.2783S. PMID: 9868266.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése