A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Kép
(Cenzúrázatlan változat.)      Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy parasztember, aki nem olvasta a bulvársajtót. Így nem tudott róla időben értesülni, hogy már réges-régen holtan kellett volna összerogynia súlyos és megrázóan tragikus D-vitamin-mérgezésben.      Talán ennek köszönhetően, talán másnak, de egészen biztosan vígan és kicsattanó egészségben élte életét.      Hatalmas szerencsében volt része. Ugyanis újságot nem olvasott és rádiót sem hallgatott. De még a televíziókészüléket sem nézte – se bekapcsolt, se kikapcsolt állapotban – abból a hétköznapi okból fakadóan, hogy nem volt neki olyanja. Hála ennek, nem öntötték rá dézsából a hamis és rémisztő információkat sem a vitaminokról, sem másról.      Nem is igazán volt neki más ebben az életben, mint az, amit a két keze szorgos munkájával megteremtett és amivel ezen túl még a Jóisten megáldotta.      Nem volt neki szolgálati autója és puccos, közköltségen fenntartott irodája a parlamentben. Nem kapott ő sem utazási költségt

Milyen hiányt okozhatok az etetéssel? Folytatás. Cikksorozat 4.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

Cikksorozat 4.: A szőrzet minősége érzékeny “mérőműszerként” jelzi, ha baj van

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

Az előző cikkünkben megtárgyaltuk, hogy az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak (például gamma-linolénsav, omega-3 zsírsavak) milyen szerepet töltenek be a kedvencünk egészségében. Ebben a cikkben folytatjuk ezeknek a létfontosságú tápanyagoknak az  ismertetését.

Van egy fontos információ az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavakkal kapcsolatban, ami gyakran elkerüli még a gondos gazdik figyelmét is. Ennek az a jelentősége, hogy ezzel a hiányukat lehet okozni. (A többszörösen telítetlen zsírsavak meghatározását lásd a cikksorozat 2. részében)

Ezek a zsírsavak nagyon reakcióképesek. Ez azt jelenti, hogy könnyen megváltoznak más anyagokkal vagy hatásokkal találkozva. Pontosan ezért tudnak létfontosságú szerepet betölteni a szervezetben. De ez a tulajdonságuk ugyanakkor érzékennyé teszik őket a környezet bizonyos hatásaival szemben. Ilyen például a levegő oxigénje, a meleg és a napfény, illetve a nedvesség. Ezek kárt tehetnek a létfontosságú zsírsavakban. Például a levegő oxigénjével találkozva hatástalanná vagy károssá is válhatnak a változás következtében ezek a zsírsavak.

Ezért az esszenciális zsírsavakat tartalmazó táplálékokat megfelelő csomagolással védeni kell. De még megfelelő védelemmel is csak korlátozott ideig tudjuk ezeket eltartani.

És mi történik olyankor, ha nem ügyelünk a csomagolásra?

Például lehetséges, hogy egy tápban eredetileg van valamennyi létfontosságú zsírsav, de a csomagolását nem zárjuk le gondosan. Ebben az esetben a tárolás során károsodnak a fontos tápanyagok. A levegő oxigénjével reakcióba lépve elveszítik a kedvező tulajdonságukat. Akármit is olvasunk a címkén, lehetséges, hogy az már az idő múlásával nem igaz a helytelen tárolás miatt.

Az esszenciális zsírok érzékenységére oda kell figyelni egy olyan jó minőségű kedvencvitaminnál, ami alkalmas a létfontosságú tápanyagok biztosítására. Okos fejlesztő szakemberek úgy alakítják ki az összetételt, hogy az értékes és érzékeny létfontosságú tápanyagok hosszú ideig megőrizhessék a hatékonyságukat. Például gondosan úgy válogatják az összetevőket, hogy azok védik egymást és az értékes anyagokat.

Továbbá védő hatású vitamint tesznek a készítménybe. Ilyen az E-vitamin. Az E-vitamint a termékek címkéjén gyakran tokoferolként vagy kevert tokoferolokként említik. Ez önmagában is hasznos a szervezetnek. Sőt abban az esetben, ha növeljük az esszenciális zsírsavak mennyiségét nő a szervezet igénye az E-vitamin iránt. De egy készítmény összetevőjeként még védi is az értékes zsírokat az oxidációtól.

Mennyi idő múlva jelentkezik a hiány, illetve a javulás?

Fontos zsírsavakban hiányos táplálás esetén a tünet nem jelentkezik azonnal, ha nincs más komplikáció. Körülbelül 2-3 hónap múlva jelennek meg az első látható jelek. Kezdetben a bőrben és a bőrön csökken a védő bevonatot képező zsírszerű anyagok mennyisége. Ezért a bőr megfakul, szárazzá válik, esetleg finom hámlás alakul ki. Tartós hiány szőrhullást, szőzrzetvesztést, foltos szőrhiányt okozhat és a bőrön rendellenes lesz a faggyútermelés. Bizonyos területeken – fülek, lábujjak között stb. – a bőr fertőzésre valló hajlama fokozódik. Itt bőrfertőzések alakulhatnak ki.

A hiányzó anyagok pótlása egy jó kiegészítő készítménnyel akár 3-8 héten belül javuláshoz vezethet, ha más komplikációk nem bonyolítják a helyzetet.

A cikksorozat következő részében folytatjuk azoknak a tápanyagoknak az ismertetését, amelyek szintén hiányozhatnak a kedvencünk táplálásából.

Budapest, 2022. június 3.

Dr. Lenkei György

1. rész - 2. rész - 3. rész - 4. rész - 5. rész

Felhasznált szakirodalom:

Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. doi: 10.1093/jn/128.12.2783S. PMID: 9868266.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

A parasztember esete a D-vitamin-mérgezéssel…

Észbontó! Vitaminhiány...