Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

Baktérium… Bajjal jár, ha van, ha nincs?

Nem kérdés, hogy a baktériumnak köze van a betegséghez! De az sem, hogy az egészséghez is…

(A baktérium apró, szabad szemmel nem látható egysejtű élőlény. A felépítése az egyszerű növényhez hasonló, fontos szerepe van az élőlények anyagainak lebontásában.)

Manapság mégis többnyire úgy gondolunk a baktériumra, mint egy elsőszámú közellenségre, a hírhedt bűnözőre, akitől mindenki csak retteg. Nyakra-főre találkozunk hirdetésekkel olyan tisztítószerekről, amik elpusztítják a baktériumok 99,9 %-át. Emiatt kialakulhat az a meggyőződés, hogy írtani, ütni-vágni kell őket, ahol csak érjük.

Valóban teljesen ésszerű törekvés, hogy pusztítsuk el a baktériumokat, amikor a higiéniára (tisztaságra) törekszünk. A baktériumokat el kell távolítani a WC-kben, a kilincsekről, a piszkos kézről, a trágyázott földből kihúzott gyökérzöldségről, mielőtt megesszük és így tovább.

Sőt, olyan helyzet is létezik, ahol kompromisszumot nem ismerve, a baktériumok maradéktalan elpusztítására kell törekedni. Amikor sterilizálásról (a műtéteknél használt orvosi eszközök fertőtlenítése) van szó, akkor a cél a baktériumok 100 %-os megsemmisítése és eltávolítása.

Létezik olyan helyzet is, amikor a beteg életét megmentheti, ha az orvosa egy helyesen használt hatékony antibiotikummal elpusztítja a kórokozókat.

De vessünk néhány pillantást az érem másik oldalára is!

Talán furcsán hangzik, hogy miközben űrutazásokat végzünk és szondát küldünk a Naprendszerbe, még azt sem tudjuk, hogy valójában hány fajta baktérium él a bolygónkon. Sőt, még az emberi testben jelenlévő baktériumokról is csak kevés ismeretünk van. A világegyetem feltérképezésén fáradozunk, de nem tudjuk, mi van a közvetlen környezetünkben.

Azt azonban tudjuk, hogy a természetnek olyan a felépítése, hogy a magasabb rendű élőlények léte az alacsonyabb rendű élőlények létezésétől függ. Ez azt is jelenti, hogy egy olyan fejlett élőlény, mint egy emlős, nem nélkülözheti a primitív baktériumok segítségét és jelenlétét. Cserébe viszont egy fejlett emlős sok olyan magasrendű tulajdonsággal rendelkezik, amiről egy egyszerű baktériumféleség még csak nem is álmodhat.

Csak becsléseink vannak arra, hogy mennyi baktérium lakik az egészséges testben. Van olyan elképzelés, ami szerint minden egyes emlős sejtre akár 10, 100 sőt 1000 baktérium is jut.

Eljátszhatsz ezzel a gondolattal. Abban az esetben, ha egysejtű lennél, a baktériumaiddal együtt összesen 1001 sejtből állnál. És ebből csak egyetlen egy sejt lennél te. A többi 1000 pedig valaki más lenne, aki tőled teljesen idegen. Azért ez egy eléggé hátborzongató gondolat! Mindössze egyetlen sejt lenne az, amit aputól és anyutól örököltél. 1000 más apró élőlény pedig a külső természetből jönne hozzád. És így lennél teljesen egészséges. Ekkor működne minden nagyon jól a testedben. Sőt, éppen ez a helyzet lenne valamiféle garancia arra, hogy a kórokozó baktériumok nem tudnak elszaporodni a szervezetedben. A saját baktériumaid tartanák kordában a bajt okozó idegen betolakodókat.

Azt sem tudhatjuk pontosan, hogy hány fajta baktérium lakik bennünk vagy rajtunk és milyen arányban vannak ezek egymáshoz képest. De azt szinte biztosra vehetjük, hogy az ujjlenyomathoz hasonlóan, az egyének baktérium összetétele is teljesen egyedi. Nem lehet tudni! Egyszer még az is előfordulhat, hogy a krimik negatív főhőseit nem csak az ujjlenyomat, hanem a bakteriális-lenyomatuk alapján is azonosítani lehet!

A baktériumok kiváló túlélők, hiszen a történelem kezdeténél megjelentek ezen a bolygón és jelenleg is itt vannak. Lehet azonban úgy élni, olyan életmódot folytatni és például úgy táplálkozni, ami egyensúlyt teremt a testben élő baktériumok között. Ez az egészségünket szolgálná. Ugyanakkor lehet az életmód vagy a táplálkozás olyan is, ami veszélyezteti, elrontja vagy meggyengíti ezt az egyensúlyt. Ez egyben az egészséget is meggyengítené.

Ha az egyensúlyt megbontjuk, elveszítjük azokat az előnyöket, amiket a baktériumok jelenléte hozhat számunkra. Sőt, az is lehetséges, hogy az előnyök elveszítésével egy időben olyan kockázatokat vállalunk, ami a kórokozó baktériumok megjelenésével járhat együtt.

Budapest, 2022. május 2.

Dr. Lenkei György

orvos, vitamin-fejlesztési szakértő

További írások ebben a témában:

Az emésztésnek rendben kell lennie, “ha a fene fenét eszik is…”

A prebiotikum és a fermentációs készítmény - Az meg mi a szösz?

Probiotikum

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…