Észbontó! Vitaminhiány...

Kép
A vitaminhiánynak két fő tünete van: az egyik a memóriazavar, a másikat elfelejtettem…      Hm. Valójában sokkal több, mint két tünet létezik, és jobb, ha egyiket sem felejtjük el!      De a legjobb, ha nagyon előrelátóak vagyunk! Nehogy aztán később, nagy tréfás kedvében bárki “úgy maradjon”, hogy minden kiesik a buksijából! Hasonlóan ahhoz, amikor gyermekkoromban rémisztően csúnya pofákat grimaszoltam, és az öregek gyakran így figyelmeztettek: – Úgy fogsz maradni fiacskám!      Szerencsére nem vált valóra az intelem! Különben, hogy néznék most ki!      Az emlékezet, a gondolkodás és a megértés képességének fenyegető elvesztése azt tölti el igazán aggodalommal, akit még nem sújt ez a gond. De szerencsére, ebben az ügyben tenni is ő tud a leghatékonyabban.      Léteznek ugyanis tudományos megfigyelések és mérések, amelyek segítenek ebben. *   (A felhasznált szakirodalom az írás végén található.)      Fontos! Itt most a vitaminhiány egy érdekes formájáról van szó.      A szellemi képes

A prebiotikum és a fermentációs készítmény - Az meg mi a szösz?

A prebiotikum szó szerint azt jelenti, hogy az “életet megelőzően” vagy az “élet létrejötte érdekében”.

A gyakorlatban azonban nem ilyen általános értelemben használjuk. A jelentését leszűkítjük arra, hogy prebiotikumnak azokat az anyagokat nevezzük, amik segítik, támogatják és lehetővé teszik, hogy hasznos baktériumok legyenek a szervezetben.

A hasznos baktériumokat probiotikumnak nevezzük.

Tehát van a prebiotikum és van a probiotikum. Csak egyetlen betű a különbség, mégis eltérő a jelentésük.

Prebiotikumok az élelmiszerekben lévő élelmi rostok. Ilyen élelmi rostok vannak például a zöldségekben és a gyümölcsökben.

A bélrendszerében élő hasznos baktériumok táplálékként és lakóhelyként használják az élelmi rostokat.

A baktériumokra többnyire csak úgy gondolunk, hogy veszélyesek és betegségeket okoznak. De az igazság az, hogy egy fejlett élőlény létezése és egészséges fennmaradása teljességgel lehetetlen a baktériumok nélkül.

A baktériumok rengeteg hasznos funkciót látnak el. Például fontos szerepük van tápanyagok lebontásában, részt vesznek az emésztésben, hasznos anyagokat termelnek nekünk, éberen tartják az immunrendszerünket és megakadályozzák, hogy haszontalan vagy betegséget okozó baktériumok szaporodjanak el a szervezetünkben. Ezért hívjuk őket jótékony baktériumnak.

Amikor egy élőlény helyesen táplálkozik és egészséges, akkor elegendő rostot is fogyaszt. Így biztosítja a szervezetében lakó hasznos baktériumok számára is a szükséges életfeltételeket. Ezáltal a hasznos baktériumok megfelelő mennyiségben és arányban vannak jelen.

Előfordulhat azonban, hogy megbomlik ez az érzékeny egyensúly. Például ezt okozza, ha valaki nem eszik elegendő rostot vagy egyoldalúan táplálkozik. Ide vezet, ha a teljesen haszontalan cukor fogyasztását túlzásba visszük. Az is elronthatja az egyensúlyt, ha olyan élelmiszereket fogyaszt egy élőlény, ami számára nem természetes, nem neki való. Jó példa erre a búzából készült kutyatáp. De még az is megrongálhatja ezt az érzékeny egyensúlyt, ha egy indokolt orvosi kezelés során antibiotikumot használnak. (Az antibiotikum használatának célja a baktériumok elpusztítása.)

Az emésztőrendszer néha annyira rossz, megviselt állapotba kerülhet, hogy már a rostok fogyasztása is panaszt okozhat. Hiába lennének hasznosak, olyan nagy a bélben a kár, hogy már ezek feldolgozására sem képes. Ilyen esetben már nem könnyű helyrehozni a bajt. 

De erre a helyzetre is létezik megoldás. Megtehetjük ugyanis, hogy hasznos baktériumok segítségével olyan készítményt állítunk elő, ami már jelentős mértékben feldolgozott, azaz megemésztett rostokat tartalmaz. A rostok mellett az ilyen készítmények azokat az anyagokat is tartalmazzák, amelyek a rostok feldolgozásához szükségesek. Az ilyen készítmény úgy nevezzük, hogy fermentációs eljárással készült termék. (Erről részletesen olvashatsz “Az emésztésnek rendben kell lennie, “ha a fene fenét eszik is…” című írásban.)

A fermentációs termék tehát tartalmaz rostokat, feldolgozott rostokat és a rostok feldolgozásában szerepet játszó anyagokat és összetevőket, mint például enzimek, vitaminok és ezernyi más hasznos anyag. Ez gyengéd ugyanakkor hatékony segítséget jelenthet egy megviselt, rossz állapotú emésztőrendszer számára.

Budapest, 2022. május 3.

Dr. Lenkei György

orvos, vitamin-fejlesztési szakértő

További írások ebben a témában:

Az emésztésnek rendben kell lennie, “ha a fene fenét eszik is…”

Baktérium… Bajjal jár, ha van, ha nincs?

Probiotikum

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Volt egyszer egy ember, szakálla volt kannabisz, helyesebben kender

Vitamin, 10-ből 9 orvos ezt ajánlja... A K₁-vitamin és a rák...

Együnk sok C-vitamint vagy ne? Egy érdekes, tudományos(?) megfigyelés…